Da je pitati Hrvate i Bošnjake, pa čak i Srbe u BiH, Daytonski sporazum ne bi dobio potporu na referendumu, koji se u BiH ionako ne može organizirati na državnoj razini jer o tome nema zakona.

Pokazalo je to istraživanje agencije IPSOS u BiH, a koju je objavio američki dnevnik Washington Post, piše Večernji. list BiH. Rezultat takvog razmišljanja Hrvata je njihov položaj u zemlji u kojoj su u podređenoj situaciji i jer se osjećaju majorzirano, navodi Washington Post. 
Tako bi za Daytonski sporazum glasovalo tek 8 posto Hrvata, 26% 'vjerojatno bi' glasovalo, što je zajedno 34 posto.

Najmanje sretni

Odnosno tek trećina Hrvata bi dala potporu ovakvom mirovnom sporazumu za kojega je pak 24 posto sigurno da ga ne bi podržali, a čak 37 posto Hrvata nije sigurno 
kako bi se izjasnilo. 
"Hrvati su najmanje sretni. Za razliku od Srba, oni nisu dobili svoju nacionalnu-teritorijalnu autonomiju nakon rata. Umjesto toga, njihova jedinica za vrijeme rata je spojena s bošnjačkim kontroliranim dijelovima čime su ustrojili Federaciju BiH. Hrvatski političari žale se zbog majorizacije da su bili često nadglasani od federalnih značajno mnogobrojnijih Bošnjaka", navodi se u tekstu Washington Posta. Pri tome se upozorava kako se ovo pitanje mora razriješiti. 
Post pojašnjava da jamstva koja nudi nacionalni federalizam može biti jamstvo za dobivanje potrebne većine za potporu mirovnim rješenjima. Jedna od vodećih američkih tiskovina objašnjava kako je ipak iznenađujuće da značajan broj građana BiH iz sve tri nacionalne zajednice podupire Daytonski sporazum. Kod Srba je to 65 posto, dok je kod Bošnjaka 39 posto onih koji podržavaju Daytonski sporazum i sadašnja rješenja. Kod Bošnjaka 25 posto nije sigurno što bi odlučilo da se referendum danas održava, a 28 posto bi bilo sigurno protiv, što je zajedno s neodlučnima većina ispitanika kod ovoga naroda.

Model BiH

Kod Srba pak tek devet posto ispitanika misli da bi bili 'vjerojatno protiv' ili 'sigurno protiv' potvrđivanja Daytonskog sporazuma na referendumskom opredjeljenju. Zanimljivim se čine odgovori da većina Srba danas podupire Daytonski sporazum iako su njihovi vođe bili protiv ovoga rješenja, kao i da je na kraju rata obilježavanje ovoga događaja bilo zabranjivano. 
Donald Horowitz, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti nacionalnih sukoba, istaknuo je za Washington Post da je često slučaj da je većinsko stanovništvo više nezadovoljno nacionalnim sustavom podjele vlasti, nego što su to manje brojni narodi, barem je to slučaj u Sjevernoj Irskoj, Belgiji i Bosni i Hercegovini. Po njemu nije iznenađujuće da manje brojni narodi jako cijene jamstva protiv vladavine većine što je formalno uobličeno u sporazumu poput Daytonskog sporazuma, ističe Washington Post.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok