Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić još jednom je najavio odlučiniju borbu protiv kriminala u našoj zemlji.

Obraćajući se novinarima u sjedištu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, Mektić je kazao da će u 2016. godini biti urađeno više kada je riječ o borbi protiv kriminala.

"U ovoj godini ćemo postaviti prioritete i uraditi više u borbi protiv kriminala. Nećemo se fokusirati na neku teritoriju, ali hoćemo na slučajeve za koje postoje dokazi kada je riječ o korupciji. Koliko znam, toga ima u čitavoj BiH", kazao je Mektić novinarima.

On je dodao da za neke slučajeve kriminala ima puno dokaza i da se početkom ove godine očekuju konkretne akcije kada je riječ o borbi protiv javne korupcije, javlja N1.

Gostujući u emisiji Pressing 23. prosinca prošle godine, Mektić je kazao da će "netko morati polagati račune za kriminal i korupciju i za stanje u kojem je izvršena najbezočnija pljačka i nezakonito pribavljena financijska sredstva".

"Postoje određene istrage i istražuje se određeni kriminal koji je vezan za sam politički vrh Republike Srpske i koji osnovano ukazuje na niz kriminalnih afera koruptivnog karaktera. Mislim da se gospodin Milorad Dodik prepoznao u tom problemu i u tim istragama i traži na sve moguće načine, pa i ako treba da izazove sukob između institucija na nivou RS i BiH", kazao je Mektić krajem prošle godine.

"Ja najavljujem i mogu reći da ozbiljno radimo na nekoliko tih afera kojih ima puno. Mi smo se usmjerili na nekoliko ozbiljnih afera za koje sumnjamo da su počinjena ozbiljna kaznena djela. Koju god spomenem, ona neće biti nepoznata javnosti u BiH. Ozbiljno smo se pozabavili aferom Bobar banke, aferom u slučaju Pavlović banke i kupovine vile u Beogradu gospodina Dodika jer tu imamo ozbiljne indicije i istraga se vodi", dodao je Mektić.

On je tada kazao da postoji dovoljno osnovane sumnje za određen broj osoba koje obavljaju javne funkcije da su počinili određena kaznena djela za koje trebaju biti uhićeni i za koje trebaju odgovarati.

Tko će biti prvi uhićen među "krupnim ribama", odnosno osobama poznatim javnosti u BiH kako je Mektić kazao, ostaje da se vidi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok