Danas objavljeni, popis imena 100 vježbenika u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, nameće brojna pitanja. No, odgovor je samo jedan.

Hamletovsko-hercegovačko-neretvanski kazano „Biti (član HDZ-a ili SDA), ili ne biti“.

Za one, koji to jesu, postoje veliki izgledi uhljebljivanja kroz Elektroprivredu, Eronet, Vladu, ili neku drugu državnu instituciju koja se financira putem poreskih obveznika i građana.

Za one koji to nisu, bez obzira na zvanje, stručnost, reference i kompetenciju, mogućnost zapošljavanja je gotovo nemoguća misija.

Takav vid političkog nepotizma je rak rana našeg društva, koja, ionako preopterećen, državni aparat opterećuje dodatnim podobnim kadrovima, istovremeno eliminirajući sposobnost, inteligenciju i znanje. Vjerovatno iz straha i nemogućnosti manipuliranja nad istima.

Klub zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNŽ-a  je više puta ukazivao na ovaj problem, te tražio mehanizam transparentnijeg bodovanja.

Prijedlog kluba zastupnika HDZ-a 1990, koji nije naišao na odobravanje vladajućih stranaka, podrazumijevao je izobrazbu i prosijek ocjena kao primarni kriterij, potom intervju, te socijalni status, ali i fragmentirano bodovanje intervjua, kako bi eliminirali mogućnost manipulacije istim.

Nažalost, naš prijedlog je odbijen, a intervju je ostao primarni kriterij.

Sudeći prema rezultatima natječaja, možemo pretpostaviti kako je intervjuiranje bazirano na pitanju „Posjedujete li našu člansku iskaznicu?“.

Klub zastupnika HDZ 1990

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok