Misterija traje – što su prošlog tjedna u Washingtonu entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović dogovorili s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke?

Priopćeno je samo da su u toku pregovori o novom kreditnom aranžmanu sa MMF-om s tim što je Novalić kazao da je izgledno da se sve završi do ljeta, a Cvijanović da konačan iznos kredita nije preciziran, piše Dnevni list.

Jedini izlaz

Zašto se detalji novog kreditnog zaduženja kriju od domaće javnosti, potpuno je nejasno. Najavljuje se samo da će entitetske vlade dogovor iz Washingtona razraditi u idućim danima i da će se konačno Pismo namjere u kojem će biti i cifra, ipak razlikovati od prvobitne verzije. Što to znači, građanima nije objašnjeno.

Početkom idućeg mjeseca u Sarajevo bi trebali doći predstavnici MMF-a na nastavak dogovora s tim što BiH do tada „mora završiti svoj dio obaveza“.

Naši izvori kažu da se radi o kreditu od 500 milijuna eura i da u MMF-u postoji raspoloženje da se taj kredit odobri. To bi za ovdašnje vlasti značilo isto kao za žednog voda jer su entitetske kase prazne. Neslužbeno saznajemo da bi kamatna osnovica za taj kredit iznosila 1,06 posto na godišnjoj razini uz ‘grace’ razdoblje od pet godina i rok otplate od deset godina.

Pritisak preko kredita

Međutim, MMF je postavio precizne uvjete koji se moraju ispuniti kako bi BiH  „pokupila“ 500 milijuna eura iz njegove kase – radikalne reforme i oštre mjere štednje. Taj široki pojam sužen je na tri ključna zadatka – poreznu reformu, smanjenje javne administracije i privatizaciju javnih kompanija navodno i onih iz oblasti elektroprivrede i telekomunikacija, a u prvom redu onih koje prave gubitke.

Naši izvori kažu da su premijeri Novalić i Cvijanović bespogovorno pristali na sve uvjete, a bit će ih još i neki od njih posebno se odnose na bankarski sektor u BiH. Detalji o čemu se konkretno radi, drže se u tajnosti.

Ekonomski stručnjaci se slažu da BiH zbog financijske situacije u kojoj se nalazi nema alternative i da je „prinuđena pognuti glavu“. Navodno, tako su se entitetski premijeri i ponašali na razgovoru u Washingtonu.

Najavili su da će u službenom Pismu namjere koje se upravo „glanca“ navesti i rokove u kojima će ispuniti svoje obaveze najkasnije do kraja ove godine. Prvi zadatak je usvajanje novih poreznih zakona i potpuna reforma u oblasti porezne politike uključujući i uvođenje sistema za razmjenu apsolutno svih podataka i informacija između poreskih uprava.

Po svim ocjenama, BiH je prisiljena iz nužde uzeti kredit od MMF-a jer alternative nema, a državu su u takvu situaciju dovele njene vlasti onim što su radili u posljednjih desetak i više godine. U međunarodnoj zajednici ocjenjuju da će svjetske financijske institucije preko ovog kredita MMF-a  zapravo natjerati bh. vlasti da urade ono što su morale, a nisu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok