Pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH je unutarnje pitanje te države i neće se rješiti dok svaki od triju konstitutivnih naroda ne preuzme odgovornost za sebe i cijelu BiH, rekao je u ponedjeljak predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko koji je u Zagrebu razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Prema saborskom priopćenju, položaj Hrvata u susjednoj državi i provedba odluke Sejdić-Finci bile su glavne teme sastanka Leke i Čovića, ujedno predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Leko je naglasio da provedba te odluke ne rješava temeljni problem, ravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH.”Neće biti pravog rješenja dok svaki od konstitutivnih naroda ne bude odgovoran i za sebe i za cijelu Bosnu i Hercegovinu” rekao je predsjednik Sabora i istaknuo da je način kako će se to rješenje postići unutarnje pitanje naroda i građana BiH.

Čović je rekao da je BiH nužno preurediti tako da se osigura jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, ao načinu kako to ostvariti može se razgovarati. ”Time bi se automatski i riješio problem Sejdić-Finci”, dodao je.

Predsjednik HDZ-a BiH izvijestio je Leku io preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u BiH prema kojima u toj državi živi nešto više od 550 tisuća Hrvata, odnosno oko 15 posto od ukupnog stanovništva.

Ocijenio je kako taj rezultat pokazuje da se broj Hrvata najviše smanjio u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. ”Hrvati su praktično nestali u Republici Srpskoj, a opstali su samo na područjima na kojima su bili politički organizirani”, rekao je Čović.

On je Leku izvijestio o inicijativi okupljanja svih hrvatskih političkih stranaka u BiH u zajedničku predizbornu koaliciju kroz Hrvatski narodni sabor te se nada da će se savezu priključiti i HDZ 1990.

Leko je rekao kako je za Hrvatsku važno da hrvatske stranke u BiH postignu minimum suglasnosti oko strateških političkih ciljeva hrvatskoga naroda u BiH, stoji u priopćenju Sabora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok