Kao i sve prethodne i zadnju godinu u ovom izbornom mandatu aktualna vlast u Federaciji učinila je dramatičnom i neizvjesnom.

Zbog smjene ministra financija Ante Krajine i očite nesposobnosti da nađe izlaz iz ove situacije, federalna vlast ozbiljno se konfrontira sa svim socijalnim kategorijama, ali i vlastitom administracijom.

Nema isplata bez potpisa

Kako nema ministra financija koji bi mogao potpisati nalog za bilo kakve isplate iz entitetskog proračuna, nemoguće je isplatiti redovita mjesečna davanja ratnim stradalnicima, civilnim invalidima i drugim socijalnim kategorijama, a krajnje je upitan i početak isplate plaća službenicima, odnosno zaposlenima u vladinim ministarstvima, Parlamentu, agencijama, sudbenoj i entitetskoj policiji. Svi oni su navikli do sredine mjeseca dobiti plaću, što je posebno važno za one koji otplaćuju kredite i kojima bi banke mogle već sutra poslati opomene.

-Dok se ne riješi ova situacija s ministrom financija, neće biti moguće ni isplate invalidnina za neratne invalide, kao ni plaća za proračunske korisnike, poticaja za poljoprivredu i drugo, poručili su jučer iz Federalnog ministarstva financija.

Spomenuti poticaji, također, bi mogli izazvati socijalni revolt jer ovaj dio populacije ionako ne krije nezadovoljstvo načinom i brzinom isplate ionako nedovoljnih poticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Oni, baš kao i ratni stradalnici, prijete radikalnim iskazivanjem nezadovoljstva. Spominju se dva moguća scenarija. Prvi je blokada prometnica i graničnih prijelaza, a drugi je blokada samih federalnih institucija u kojima sjede odgovorni za sadašnji kaos u entitetu.

Blokada računa?

Sigurno je da mirno neće sjediti ni zaposleni u federalnim institucijama pa ako se uskoro ne riješi blokada entitetskog proračuna upitno je hoće li imati tko pripremati i servisirati zasjedanja Vlade i Parlamenta FBiH.

Za to vrijeme posvađane struje u federalnoj vlasti uzajamno se optužuju za nastali kaos i predlažu kojekakva rješenja. Predsjednik FBiH Živko Budimir saziva konzultacije o imenovanju novog ministra financija, a većina ostalih čeka odluku Ustavnog suda FBiH o legalnosti smjene Ante Krajine ili predlažu donošenje uredbe s privremenim trajanjem. Rješenje se mora naći žurno, jer osim svih spomenutih isplata iz proračuna FBiH u pitanje dolaze i međunarodne obveze, kao što je servisiranje dugova. Za razliku od socijalnih kategorija i zaposlenih u FBiH, strane institucije ne moraju trpjeti posljedice političkih sukoba u federalnoj vlasti.

Vecernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok