Ususret predstojećih izbora brojna se pregrupiranja događaju na svakoj od tri nacionalne političke scene pa se nagovješćuju i do jučer nezamislive kombinacije i koalicije, dok istodobno pucaju savezi za koje se vjerovalo da su bili najčvršći.

Najavu ulaska u Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH najavila je Hrvatska stranka prava BiH. Ova stranka je uputila otvoreno pismo koje je predsjednik HSP BiH dr. Zvonko Jurišić uputio članovima Predsjedništva HNS BiH, odnosno predsjednicima stranaka koje tvore HNS BiH oko stava HSP-a BiH glede mogućnosti sudjelovanja stranke u djelovanju HNS BiH. O tome će stranka danas više detalja iznijeti javnosti, no, kako doznajemo, čelništvo HSP BiH je ovakvu odluku donijelo ranije.

Otvoriti HNS

HSP BiH, za razliku od vodeće garniture u HNS-u koja poziva na poštivanje deklaracije kojom se osuđuje nelegitimna uspostava vlasti i sudjelovanje u njoj, očekuje da HNS reafirmira načela na kojima je osnovan 2000. Na zasjedanja HNS-a u Novom Travniku i kasnije u Mostaru su bili pozvani svi izabrani hrvatski dužnosnici bez obzira u kojoj su se političkoj opciji nalazili jer su dobili dio hrvatskog legitimiteta na izborima. Prigodom obnove rada HNS, na Sabor nisu pozvani izabrani zastupnici iz stranaka koje sudjeluju u platformi, što su brojni ocijenili pogrešnim potezom. Sadašnje vodstvo inzistira da kao uvjet za ulazak u HNS stranke koje sudjeluju u vlasti u Federaciji prihvate deklaraciju kojom bi zapravo same priznale pogrešku.

Dva procesa

Ovo približavanje HSP-a stavlja se i u kontekst usporednog udaljavanja HDZ-a 1990. od djelovanja koje se očekuje na predstojećim izborima kao zajednički odgovor stranaka HNS-a. Iako u HDZ-u 1990. prevladava raspoloženje da se odvojeno nastupi na izborima izvan bloka HNS-a, dio ove stranke ne misli tako. Zbog toga su se usprotivili i izlasku iz vlasti u ZHŽ. Predstavnici ove stranke iz Š. Brijega izrazili su protivljenje oko toga, a ne slažu se niti s odmakom od HNS-a i zajedničkog nastupa na izborima. “Na 2. sjednici Središnjeg odbora HDZ 1990., održanoj dana 12. prosinca 2013. u Grabovici, jednoglasno je usvojen zaključak po kojem HDZ 1990. dalje nastavlja samostalno boriti se za svoj program i ciljeve koji su jednoglasno usvojeni na Saboru stranke, i to na svim razinama vlasti u BiH. Kako navedeni zaključak ne razdvaja razine vlasti niti po hijerarhiji niti po kapacitetu, podrazumijeva se da HDZ 1990. nastavlja djelovati na svim razinama i u pripadajućim kapacitetima - smatraju predstavnici devedesetke iz Širokog Brijega.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok