Neslužbena kampanja za opće izbore u Bosni i Hercegovini koji bi se trebali održati u listopadu otvorena je u četvrtak u svom prljavom obliku oštrim optužbama i teškim uvredama koje su razmijenili Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) i list “Dnevni avaz”, koji se smatra glasilom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, prenosi Hina.

Na naslovnici “Avaza” osvanule su optužbe kako predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija “kreće u prljavu političku kampanju protiv (Željka) Komšića i Radončića”, na što su iz SDP-a odmah odgovorili kako je riječ o “bezočnom lažiranju i manipulaciji”.

“Avaz” je ustvrdio kako su u SDP-u odlučili pokrenuti kampanju dezinformiranja s ciljem diskreditacije Komšića i Radončića, a navodni motiv su istraživanja raspoloženja javnosti koja pokazuju uspon popularnosti te dvojice političara odnosno “nevjerojatan pad popularnosti SDP-a”.

Kao dokaz tih tvrdnji u “Avazu” su objavili presliku dokumenta tiskanog na papiru s memorandumom SDP-a, naslovljenog kao “Plan za internet propagandu”. U tom se planu, za kojega nije jasno kome je upućen, iznosi ponuda za angažiranje web agenata koji bi aktivnim komuniciranjem s internetskim portalima, popularnim među potencijalnim bošnjačkim biračima, preko lažnih e-mail računa kreirali negativnu sliku o Komšićevoj Demokratskoj fronti (DF), Radončićevu SBB-u te Stranci demokratske akcije (SDA).

U prijedlogu je kao cilj definirano stvaranje slike o Komšiću kao o “izdajniku građanske BiH”, povezivanje Radončića s “raznim četničkim pokretima i srpskom mafijom” te predstavljanje SDA kao glavnog krivca za sadašnje teško ekonomsko i socijalno stanje u BiH. U potpisu dokumenta stoji tek ime Kemo, a iz “Avaza” tvrde kako je riječ Kemalu Beganoviću, zastupniku SDP-a u parlamentu Federacije BiH i predsjedniku Foruma mladih SDP-a.

“Činjenica da Lagumdžija svoju mladež uči da su laž, obmana, prijevara i neljudskost dio politike SDP-a više govori o ‘odgajatelju’ nego o mladim karijeristima te stranke“, poručuju čitateljima iz “Avaza”.

Iz SDP-a je ubrzo stigao odgovor u kojemu se tvrdi kako je objavljeni dokument “prljava krivotvorina” rađena u maniri paraobavještajnih struktura. Navode kako ih sve podsjeća na “udbaške metode kojim se unosila totalna pomutnja među ljude i političke strukture dok je ‘služba’ ostvarivala svoje ciljeve”.

“Njima koji se služe ovakvim ogavnim metodama odgovara kaos i međusobni rat svakoga sa svima. Jedino u takvom ozračju oni mogu nastaviti raditi ono što rade godinama. Mi u SDP-u nećemo dopustiti da postanemo dio njihovog svijeta u kojem vladaju podmetanja, lažiranja, intrige, montirani procesi i igre sa ljudskim životima, ali ćemo učiniti sve da ih raskrinkamo“, naveli su iz SDP-a uz najavu kako će poduzeti sve raspoložive zakonske korake kako bi se sve otkrio identitet onih koji stoje iza ovakvih “bezočnih manipulacija i krivotvorenja”.

Zlatko Lagumdžija i SDP-a godinama su bili metom brutalnih medijskih napada “Avaza” ali i SBB-a te osobno Radončića sve dok te dvije stranke iznenada nisu postale politički saveznici 2012. godine.

Bio je to rezultat činjenice da je SDP tada odlučio raskinuti koaliciju sa SDA na državnoj razini pa je njeno mjesto zauzeo SBB, a zahvaljujući toj činjenici i na Lagumdžijin prijedlog Radončić je imenovan na dužnost ministra sigurnosti BiH koju i sada obnaša.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok