Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića i voda, pivarske industrije te resornog sindikata uputili su apel vlastima u BiH i ukazali na pogubne posljedice koje bi nastale uvođenjem dodatne trošarine na pivo i bezalkoholna pića, naglašavajući kako bi taj potez uništio domaću proizvodnju, jer će dovesti do smanjenja proizvodnje, pada broja zaposlenih te razvoja “crnog tržišta”, piše Večernji list BiH.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, koji je predložio UO UNO BiH, predviđeno je povećanje trošarina na pivo i bezalkoholna pića.

Kompanije okupljene u ove dvije grupacije zapošljavaju više od 5000 radnika, a procjena je da svojim poslovanjem podržavaju i do 10 puta više radnih mjesta u širem gospodarstvu.

Uvođenje najavljenih opterećenja rezultiralo bi otpuštanjem velikog broja radnika. “Već u ovom trenutku, udio trošarina i redovitih poreza u cijeni naših proizvoda veći je od udjela troškova proizvodnje. Ako se uvedu dodatne trošarine, domaća proizvodnja pretrpjet će ogromne štete u smislu smanjenja proizvodnje, smanjenja broja zaposlenih, razvoja ‘crnog tržišta’ te smanjenja uplata u proračun po osnovi svih izvornih trošarinskih i poreznih prihoda.

Domaći proizvodi ne bi bili konkurentni u odnosu na proizvode iz susjednih zemalja koje imaju znatno niže trošarine ili je uopće nemaju”, istaknuo je Haris Muslić, predsjedatelj Grupacije bezalkoholnih pića i voda.

Pored toga, članice Grupacije proizvođača piva u BiH već osam mjeseci pokušavaju ukazati na štetnost ovog prijedloga i spremne su se uključiti u kreiranje novih prijedloga čija bi realizacija osigurala održivost industrije.

“Apeliramo još jednom na sve nadležne institucije da svoje aktivnosti usmjere prema rasterećenju bh. gospodarstva i podizanju konkurentnosti, pogotovo imajući u vidu da BiH konstantno bilježi trgovinski deficit”, naglasio je Ahmet Egrlić, potpredsjednik VTK BiH. Pivarskoj industriji je 2014. nametnuto povećanje trošarina od 25 posto, a ovo novo bi, zajedno s PDV-om, dodalo 1,76 KM na cijenu jedne gajbe piva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok