Tužitelj Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije Marijan Jukić razriješen je dužnosti zbog presude kojom je osuđen za prometnu nesreću.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH donijelo je, na sjednici sredinom travnja, odluku o prestanku mandata Jukiću.

Prethodno je disciplinska komisija razriješila Jukića dužnosti zbog presude iz lipnja 2015. godine, kojom je osuđen na godinu zatvora zbog ugrožavanja javnog prometa iz nehata. U nesreći je, kako se navodi u presudi, jedna osoba preminula uslijed niz nesretnih okolnosti.

- Osuda za krivično djelo kojim je prouzročena teška posljedica, (smrt jedne osobe) za koje je izrečena kazna zatvora, predstavlja sasvim ozbiljan disciplinski prekršaj. Time je uveliko narušen ugled tužiteljstva i pravosuđa BiH u cjelini - ocijenila je Prvostupanjska disciplinska komisija, prenosi BIRN-Justice Report.

Drugostupanjska disciplinska komisija je, odbivši Jukićevu žalbu, zaključila je da je razrješenje dužnosti odgovarajuća disciplinska mjera.

Nakon toga VSTV, kojem se Jukić mogao žaliti na izrečenu sankciju, 13. travnja donio je odluku o prestanku njegovog mandata. Razrješenje od dužnosti je najstroža propisana disciplinska mjera Zakonom o VSTV-u.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok