Iako je još 2012. bilo jasno da je tada usvojeni Zakon o financiranju političkih stranaka pun manjkavosti , nedorečenosti i da otvara prostor za zloupotrebe, trebalo je da prođu četiri godine da bi se izmijenio.

Zastupnički dom Parlamenta BiH 11. svibnja bi trebao da promijeni neke propise, ali političke stranke mogu biti mirne – za njih će i dalje biti dosta novca iz općinskih, entitetskih i državnog proračuna. Piše Dnevni list.

Ogroman novac

Prema onome što se predlaže parlamentarcima, ipak nema radikalnih izmjena Zakona o financiranju političkih stranaka, a pogotovo kresanja novca koji osiguravaju poreski obveznici. Komotno bi se moglo kazati da se radi o sitnijim promjenama poput uduplavanja kazni za stranke sa 5.000 na 10.000 maraka zbog prekršaja. Za pojedince su predviđene kazne od 200 do 2.000 maraka.

Predloženo je  da se strankama zabrani financiranje putem bankarskih kredita i obaveza da u financijskom izvještaju navedu svaku marku prihoda i rashoda. Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH daje se obaveza da svaku svoju sumnju u malverzacije vezane za financiranje stranaka i izborne kampanje odmah prijavi nadležnom tužiteljstvu. Predloženo je i da stranke obavezno i transparentno objavljuju svoje financijsko stanje sa svim detaljima vezanim za prihode, rashode i troškove u redovnom poslovanju i izbornim kampanjama.

Priča o financiranju stranaka iz proračuna na svim razinama traje već godinama i uglavnom se završava obećanjima da će se tome stati u kraj. Naravno strankama se ne isplati da režu granu na kojoj sjede pa zahtjevi nevladinih organizacija da se ukine ili makar smanji financiranje iz proračuna ostaju samo na papiru.

Da je u igri ogroman novac, potvrđuje podatak SIP-a BiH – prošle godine strankama je iz proračuna isplaćeno vrtoglavih 17.598.730,98 maraka! Dakako, radi se o novcu poreskih obveznika. SIP je upravo priopćio i da je 105 stranaka podnijelo svoje financijske izvještaje za prošlu godinu, a 30 to nije učinilo i prema dosadašnjoj praksi njihovi lideri zbog toga neće odgovarati.

Donatori bez imena

Prema nekim računicama, u proteklih deset godina političkim stranaka iz općinskih, entitetskih, državnog i proračuna Brčko Distrikta isplaćeno je nevjerojatnih oko 250 milijuna maraka! Nije teško dokučiti kakva bi korist od tolikog novca bila da je investiran u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta.

Sadašnji zakon široko je otvorio prostor za financijske malverzacije i zlouporabe, a u financijskim izvještajima stranaka uglavnom je sve „uglancano i ispeglano“. Prema propisima koji su na snazi, SIP BiH nema potrebnu nadležnost za reviziju troškova i fokusiran je na prihode. Analize pokazuju da  80 posto svojih prihoda stranke ostvaruju iz proračuna i eto razloga što je osnivanje i vođenje stranaka postalo iznimno unosan biznis.

Iako su dužne, javno uglavnom ne objavljuju izvore financiranja, a kamo li imena donatora. Prema zakonu, ne postoji kategorija anonimnih donatora, a pojedinac imenom i prezimenom može godišnje maksimalno donirati stranci 5.000 KM, a pravno lice 50.000 maraka.

Sadašnji propisi naređuju strankama da nedozvoljena sredstva koja su dobile obavezno uplaćuju u državni proračun i o tome odmah obavijeste SIP, ali toga u praksi nema. Zbog toga je SIP svojevremeno tražio instrukciju od Ministarstva financija i trezora BiH, ali je nije dobio. Ministarstvo je samo preporučilo SIP-u da pokrene izmjene Zakona kako bi se prekoračenje limita, odnosno donacija strankama uredilo na drugačiji način. Ministarstvo je SIP-u  još  poručilo da , dok se ta oblast ne uredi u smislu sigurnog i zakonitog porijekla uplata preko dozvoljenog limita, ne može prihvatiti uplate tih sredstava na jedinstveni račun trezora BiH. Time su SIP-u BiH svezane ruke, a strankama otvoreno široko polje da rade što i kako hoće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok