Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem prijevremenom umirovljenju branitelja Domovinskog rata, koji je Vlada FBiH nedavno utvrdila i uputila po hitnoj proceduri u Parlament FBiH, uskoro bi trebao biti razmatran na Odboru za braniteljska i invalidska pitanja Zastupničkog doma, piše Večernji list BiH.

Unatoč tvrdnjama resornog ministra Salke Bukvarević da ovaj prijedlog ne iziskuje dodatna financijska sredstva, u javnosti se s tim ne slažu svi.

Prijevremena umirovljenja

Podsjećanja radi, izmjenama i dopunama, što ih je Vlada utvrdila, vraća se razina prava korisnicima prijevremenih povoljnijih mirovina koje su imali prije donošenja Zakona o povoljnijem prijevremenom umirovljenju, odnosno prava koja su imali po uredbama 1, 2 i 3, a u izmjene i dopune je uvrštena i presuda Ustavnog suda FBiH, kojom se u procesu umirovljenja dopušta korištenje ostalih dokaznih sredstava, osim pisanih dokumenata. Ovakvih korisnika je oko 10.400. Njima je bilo ponuđeno prijevremeno povoljnije umirovljenje po uredbama pod određenim uvjetima, prihvatili su te uvjete i otišli u mirovinu, ali mnogi od njih su mogli nastaviti s radom do stjecanja redovitih uvjeta za umirovljenje po Zakonu o MIO. Nakon toga je donesen Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju kojim se mijenja sustav umirovljenja i većina njih je značajno izgubila na razini prava, a manji broj ih je dobio više nego je imao prije.

Izmjene i dopune koje je predložila Vlada FBiH ne iziskuju dodatna sredstva, već ozakonjenje istog isplatnog koeficijenta za sve umirovljenike u FBiH umjesto sadašnja tri isplatna koeficijenta za obračun mirovina.

Trenutačno se mirovine u FBiH obračunavaju i isplaćuju na osnovi tri isplatna koeficijenta: 1,8 (Zakon o MIO), 1,4 (Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakon o službi u vojsci FBiH), te 1 (Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju).

Utvrđivanjem istog isplatnog koeficijenta za sve korisnike mirovina, izvršila bi se raspodjela sredstava iz Zavoda MIO, tako da se ne traže dodatna sredstva i na taj način bi se osigurala ravnopravnost svih umirovljenika, i redovitih i vojnih i braniteljskih.

Ne na teret MIO-a

Iako se o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem prijevremenom umirovljenju branitelja Domovinskog rata, koji je Vlada utvrdila i uputila u hitnu proceduru, očekivati je raspravu o tom zakonu u federalnom parlamentu s obzirom na skepticizam kod pojedinaca pa i samih branitelja, prvenstveno zbog tvrdnji da za ovaj zakon nisu potrebna financijska sredstva.

Naime, u MIO-u smatraju, ako bi došlo do toga, da sve ide na teret Zavoda MIO, tražili bi od Vlade da to ide iz proračuna, a nikako na teret sredstava iz doprinosa koja su tolika da ne mogu trenutačno osigurati ni redovitu isplatu mirovina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok