Oko ove inicijative suglasna je većina zastupnika budući da je aktualni zakon imao ozbiljne nedostatke jer su bitno ograničavali mogućnosti darivanja organa i korištenja u svrhu transplantacije.

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH zatražilo je da se po žurnome postupku donesu izmjene Zakona o transplantaciji organa kako bi se što prije izašlo u susret udrugama osoba čiji životi uvelike ovise o doniranju organa drugih osoba, a čime bi se BiH približila zemljama u regiji, Europi i svijetu. Naime, federalno Ministarstvo zdravstva zaprimilo je inicijativu Udruge dijaliznih bolesnika Zeničko-dobojske županije sa zahtjevom da se izmijeni Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Većina suglasna

Oko ove inicijative suglasna je većina zastupnika budući da je aktualni zakon imao ozbiljne nedostatke jer su bitno ograničavali mogućnosti darivanja organa i korištenja u svrhu transplantacije. Najosjetljivija su kategorija dijalizni pacijenti koji upozoravaju na teške uvjete u kojima se dijaliza odvija, te na činjenicu da se broj ovih pacijenata stalno povećava na području FBiH. Osim toga, Udruga ukazuje i na financijske aspekte koštanja dijalize. Ministarstvo je u prijedlogu izmjena koje neće, ipak, biti na dnevnome radu današnjeg zasjedanja navelo da je potrebno intervenirati na postojeći zakon kako bi se olakšala procedura uzimanja zdravih organa osoba koje su preminule. To podrazumijeva da bi se uveo tzv. sustav pretpostavljenog pristanka čime bi se osiguralo da je dopušteno uzimati organe i tkiva s umrle osobe zbog presađivanja u svrhu liječenja pod uvjetom da se darovatelj za života nije tome izričito protivio. Trenutačno za doniranje organa treba pristanak osobe na koju se to odnosi. Federalno Ministarstvo zdravstva poduprlo je inicijativu dijaliznih bolesnika te je ovaj prijedlog dostavilo i Povjerenstvu za transplantacijsku medicinu federalnog Ministarstva zdravstva koje se također pozitivno očitovalo. Zeleno svjetlo za izmjene ovoga zakona po žurnome postupku dostavila su i županijska ministarstva zdravstva iz gotovo svih županija te su predložili i određene dodatke koji, pak, nisu bili sukladni praksi. Većina europskih zemalja ima zakone iz oblasti transplantacije temeljene na pretpostavljenom pristanku kada je riječ o presađivanju organa i tkiva s umrle osobe u svrhu liječenja, što se pokazalo najučinkovitijim i najpraktičnijim rješenjem jer se time povećava mogućnost za liječenje transplantacijom. Takve zdravstvene sustave imaju, primjerice, Hrvatska, Austrija, Španjolska, Luksemburg, Finska, Poljska, Portugal, Belgija, Francuska, Mađarska, Norveška i brojne druge zemlje.

Najviše na dijalizi

U Federaciji BiH je veliki broj osoba koje čekaju upravo na izmjene ovoga zakona. Na listama čekanja za transplantacije bubrega je 210 pacijenata, pet ih čeka na transplantaciju srca, a 10 jetara i 30 rožnjače. Istodobno, olakšavanje procesa transplantacije ima čak i ekonomsku opravdanost. Valja reći da samo dijaliza jednog bubrežnog bolesnika godišnje košta Federaciju BiH između 30 i 45.000 maraka. Prema službenim podacima, prije deset godina na dijalizi je u Bosni i Hercegovini bilo ukupno 1531 osoba. Deset godina kasnije taj se broj udvostručio i danas složeni proces dijalize prolazi 2900 pacijenata. Nekoliko organizacija u Federaciji BiH ukazuje na potrebu jačanja svijesti doniranja organa jer upravo ti organi mogu bolesnoj osobi biti sudbonosno važni.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok