Upravo je po Helezovoj naredbi obustavljena isplata naknada stradalnicima u ovim općinama, što je samo kulminacija višegodišnjeg sukoba ovog federalnog dužnosnika s vlastima na većinski hrvatskim područjima, ali i skoro svim udrugama koje okupljaju hrvatske ratne stradalnike.

Kontroverzni federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez zatražio je jučer prekid, kako je kazao, blokada u provedbi revizije braniteljske populacije u općinama Grude, Ljubuški i Posušje.

Nema odustajanja

Upravo je po Helezovoj naredbi obustavljena isplata naknada stradalnicima u ovim općinama, što je samo kulminacija višegodišnjeg sukoba ovog federalnog dužnosnika s vlastima na većinski hrvatskim područjima, ali i skoro svim udrugama koje okupljaju hrvatske ratne stradalnike. Helez tvrdi da neće odustati od revizije, a prozvanima nudi „kompromis“.

- Njima dopuštam da oni formiraju revizijske timove. Koga god oni stave ja ću potpisati ako ispunjavaju zakonske uvjete. Kao članovi tima moraju biti dva Hrvata i dva Bošnjaka, odnosno dva pravnika, od kojih po jedan Hrvat i Bošnjak, kazao je Helez na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Povećan broj korisnika

Upravo je u područjima iz kojih federalnom Ministarstvu odbijaju dostaviti predmete na reviziju, navodno konstatiran najveći broj povećanja korisnika osobne invalidnine, pa se u razdoblju od 2004. do 2009. broj korisnika uvećao za 296 posto u Zapadnohercegovačkoj, odnosno 50 posto u Posavskoj županiji. Općine Orašje i Široki Brijeg su u međuvremenu, nakon izdavanja naloga resornog ministarstva, omogućile uvid u spise predmeta i pristup revizorskim timovima, čime je odblokirana i isplata invalidnina u tim općinama.

Federalni ministar tvrdi da ratni vojni invalidi iz općina Grude, Posušje i Ljubuški koji su zakonito stekli svoja prava pojedinačno donose predmete u Ministarstvo te traže da im se izvrši revizija i nastavi isplata.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok