Istražitelji koji rade na rasvjetljavanju ubojstva generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića tragajući za njegovim tijelom u okolici Bihaća pronašli su plastičnu bačvu s ljudskim ostacima, izvijestio je u srijedu BH Radio 1 pozivajući se na izvore iz tužiteljstva Unsko-sanske županije.

Pretpostavlja se kako bi se moglo raditi upravo o ostacima generala Šantića, ubijenog još 1995. godine, no potvrda će ovisiti o rezultatima DNK analize koja će se provesti.

Glasnogovornik tužiteljstva u Bihaću Adnan Tulić u izjavi za Hinu nije mogao potvrditi ovu informaciju, no kazao je kako je točno da se pretražuje teren u potrazi za tijelom.

"Za sada to ne možemo komentirati, no točno je da se istraga nastavlja, što uključuje i pretragu terena", kazao je Tulić.

Prema medijskim navodima istražiteljski tim je plastičnu bačvu pronašao na temelju iskaza zaštićenog svjedoka.

"Dnevni avaz" prošlog je tjedna objavio izjavu navodnog svjedoka likvidacije generala Šantića koji je ustvrdio kako je on ubijen s četiri metka nakon što su ga prethodno teško pretukli pripadnici postrojbe vojne policije pri 502. brigadi Petog korpusa Armije BiH.

Anonimni svjedok tvrdi kako je tijelo generala Šantića nakon ubojstva ubačeno u plastičnu bačvu te potom zaliveno benzinom, razrjeđivačem i gipsom.

Bačva je nakon toga, tvrdi svjedok, zakopana na deponiji smeća na obroncima brda Grabež u okolici Bihaća.

Lokalni su mediji naveli kako su upravo na tom mjestu istražitelji proteklih dana iskapali zemlju i tragali za dokazima o počinjenom zločinu.

Uprava policije MUP-a Federacije BiH prošlog je tjedna tužiteljstvu Unsko-sanske županije podnijela kaznenu prijavu protiv sedam osoba koje se sumnjiče za ubojstvo generala Šantića.

Prvoosumnjičeni u toj prijavi je ratni zapovjednik 502. brigade Hamdija Abdić zvani Tigar, dok su ostali osumnjičeni bili pripadnicima te njegove postrojbe.

General Šantić posljednji je put viđen živ 5. ožujka 1995. godine kada su ga vojni policajci Armije BiH odveli iz hotela "Sedra" u okolici Bihaća i to u nazočnosti Abdića, ali i tadašnjeg zapovjednika Petog korpusa generala Atifa Dudakovića.

General Šantić je iz "Sedre" odveden u sjedište vojne policije 502. brigade u Bihaću, gdje je zlostavljan, a nakon toga mu se gubi svaki trag.

Kaznena prijava federalne policije cijeli slučaj tretira kao ubojstvo, a ne kao ratni zločin.

Motivi ubojica do danas nisu razjašnjeni.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok