Više desetaka tisuća vjernika okupilo se u subotu navečer na misnom slavlju oko oltara iza župne crkve sv. Jakova u mjestu molitve i pomirenja Međugorju na središnjoj proslavi 35. obljetnice Gospina ukazanja.

Veličanstvena procesija

U suslavlju s 251 svećenikom, među kojima su bili i provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko te međugorski župnik fra Marinko Šakota, svetu misu predvodio je fra Branko Radoš, voditelj Katoličke misije u Luzernu i bivši međugorski župnik. Prije svete mise, prvi put, u veličanstvenoj procesiji sudjelovali su inozemni i domaći svećenici iza koji je nošen Gospin kip. Obraćajući se vjerničkom mnoštvu, Gospinim štovateljima na svetoj misi, fra Branko Radoš je na početku kazao: “Poštovani hodočasniče, evo te danas ovdje na ovome svetom mjestu. Došao si kako bi se sreo s Kristom i Gospom. Samo nemoj zaboraviti da hodočašće nikada nije jednosmjerna ulica. Onoga trenutka kad si ti ovih dana započeo svoje hodočašće da dođeš ovdje, netko ti je krenuo u susret. Krenuo ti je u susret sam Krist. I na svaki tvoj korak on je odgovorio sa dva. Na tu tvoju vruću želju da dođeš i susretneš se s njime on je odgovorio još vruće kako bi te zagrlio. Ova Godina milosrđa godina je Božjeg i čovjekova zagrljaja. Ovo mjesto gdje se nalazimo i stojimo simbol je Božjeg praštanja nama ljudima. Kraljica Mira i Kraljica Milosrđa milijune je dovela ovdje do svojega Sina.” Piše Večernji list.

Fra Branko je u propovijedi govorio i o velikoj, 35. obljetnici Gospina ukazanja u međugorskoj župi te, među ostalim, kazao: “Slavimo danas veliki dan, slavimo 35. obljetnicu posebne Božje nazočnosti među nama koju nam očitova preko svoje i naše majke Blažene Djevice Marije Kraljice Mira. Ovaj dan ponovno u svijest doziva tu bezgraničnu Božju ljubav. Kada odjekne Božji glas, gdje Bog utisne poljubac ljubavi, ondje trag ostaje zauvijek. A upravo to dogodilo u ovoj župi. To se dogodilo prije 35 godina na našem brdu Crnica.”

Propovjedaonica svijeta

Nekadašnji međugorski župnik fra Branko je potom govorio o međugorskoj župi kao ispovjedaonici svijeta i da je ovo istodobno propovjedaonica svijeta te je istaknuo kako Gospa ovdje govori govorom ljubavi i majke…

Zahvalio je potom majci za svu strpljivost s nama riječima: “Hvala ti što se nisi umorila tijekom svih ovih godina.”

Istaknuo je potom: “Koliko si puta samo, Marijo, ovdje kazala: ‘Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreće’, naglasivši kako je tisuću puta rekla: ‘Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu’”, pri kraju je podsjetio fra Branko Radoš.

Večernje misno slavlje uveličali su svojim nastupom Veliki župni zbor “Kraljica Mira” uz pratnju simfonijskog i orkestara iz Dubrovnika pod ravnanjem Domenika Briškog. Večernjoj svetoj misi prethodila je, po običaju, molitva krunice koju je predvodio fra Josip Marija Katalinić. Na kraju misnog slavlja svim nazočnima i zaslužnima za organizaciju ove obljetnice zahvalio je međugorski župnik fra Marinko Šakota. Vrelo lipanjsko sunce nemilice je pržilo tijekom dana dugu hodočasničku kolonu. Gospine pjesme čule su se na svim svjetskim jezicima. Trideset i peta obljetnica Gospina ukazanja bila je ponovno u znaku međugorske himne “Došli smo ti, Majko draga, sa svih strana ove zemlje, donijesmo ti jade svoje i u njima svoje želje”. Mnoštvo mladih hodočasnika po ovom tropskom vremenu pješice je pristizalo iz Hercegovine, dijela Dalmacije i središnje Bosne. Brojni su bili hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Nije ni čudo što su mnogi u Međugorju našli duhovni mir i obratili se...

U subotu, na 35. obljetnicu Gospinih ukazanja, redovito godišnje ukazanje Gospe Kraljice Mira imala je vidjelica Ivanka Ivanković-Elez.

Tom prigodom  Gospa joj je na kraju ukazanja dala sljedeću poruku:

“Dječice, molite, molite, molite.”

Ukazanje je trajalo četiri minute.

Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. godine Gospa je Ivanki Ivanković-Elez , povjerivši joj posljednju, desetu tajnu, kazala kako će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini, i to na obljetnicu ukazanja, 25. lipnja.

Tako je bilo i ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok