Jasmin Keserović, najtraženiji džihadist iz BiH koji se “proslavio” jezivim prijetnjama za svoje roditelje je junak.

“Moj sin nije terorista i video koji je snimljen, na njemu nije Jasmin. Nije on na slici, on je bolestan i hoda na štakama. Moja obitelj i ja nismo ludi i nismo psihopate”, kaže Dževad Keserović, otac terorista koji prijeti na propagandnim snimkama tzv. Islamske države, prenosi Kurir.

No spremno nastavlja s riječima hvale za svog sina džihadista: “On je otišao da ratuje, otišao je da se bori 2013. Da sad mogu da ga vidim poručio bih mu da se bori za Alaha”, rekao je njegov otac.

Jasminova majka, kaže da ima još deset sinova svi bi išli na ratište, jer kako kaže “za ono za šta se on bori, treba imati hrabrosti”.

Sa Jasminom su se kažu roditelji posljednji put čuli prije mjesec dana preko Skypa i od tada im prekinuta komunikacija.

Od povučenog učenika do terorista

Prema dostupnim podacima, Keserović, koji je rođen 16. lipnja 1994. u u Zavidovićima, otišao je u Siriju zajedno s Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. siječnja 2013. Za njim je Interpol na zahtjev BiH prije pola godine raspisao crvenu tjeralicu zbog povezanosti s teroristima Islamske države.

Jasmin je 6 mjeseci pohađao Srednju Tehničku školu u Zavidovićima gdje mu profesori, kako kažu roditelji, nisu dopuštali dnevna klanjanja. Uz njihov blagoslov napustio je školovanje i krenuo na učenje Kurana u Gornju Maoču. Tamo je, tvrde, proveo pune 3 godine prije nego je otišao na ratište.

Jasmina je podučavao Zijad Bijelić i tada je Jasminov preobražaj i volja za ratovanjem na strani Islamske države postala još izraženija. I Jasminov stariji brat išao u Gornju Maoču da bi baš kao Jasmin izučavao Kuran.

Jasminov najbolji prijatelj koji ga poznaje od petog razreda kaže da Jasmin nikada nije pokazivao nikakve znakove agresivnosti, bio je povučen i poštovao vjeru. Kaže da ga je jako potresla snimka, jer nije mislio da će Jasmin išta slično učiniti, a još manje otići ratovati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok