Prvi ljetni mjesec lipanj ostat će zapamćen kao jedan od najtoplijih u povijesti meteoroloških mjerenja.

Većina se ljudi na prvi pogled neće složiti s time jer ekstremnih vrućina nije bilo, odnosno apsolutni rekordi ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi. No, za ovako visoku prosječnu temperaturu zaslužne su neuobičajeno tople noći, piše Večernji list BiH.

Oboreni rekordi

Naime, u pojedinim bh. gradovima zabilježena je najtoplija lipanjska noć otkad se vrše mjerenja. U Jajcu je u lipnju zabilježena i najtoplija noć u protekle 124 godine. Naime, tom gradu je u lipnju čak dva puta registrirana tropska noć, a 17. lipnja oboren je i rekord, kada se temperatura tijekom noći nije spuštala ispod 26,4°C! U Jajcu je srednja temperatura zraka iznosila 21,4 °C, što je za 3,5°C iznad višegodišnjeg prosjeka. U noći sa 16. na 17. lipnja temperatura u Sarajevu, Banjoj Luci, Doboju, Mostaru i Jajcu nije pala ispod 27°C, što je ujedno bila i najtoplija noć ikad zabilježena u lipnju u glavnom gradu BiH. Prema prognozama Zorana Vakule, meteorologa DHMZ-a RH, u nastavku ljeta vrijeme se neće osobito razlikovati od dosadašnjeg, barem ne početkom srpnja.

Srednjoročna prognoza

Vrlo je vjerojatno kako će i srpanj i kolovoz biti iznadprosječno topli, čak i u odnosu na posljednje klimatološke razdoblje 1981. - 2010., koje je toplije od onoga 1961.- 1990. Pritom je u mnogim mjestima moguće još i izraženije odstupanje od prosjeka od onoga u lipnju. I dalje valja računati i na poneko upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje, i to ponegdje već sljedećih dana. Prema prognozi FHMZ-a, u idućih par dana prognozira se nestabilno vrijeme uz mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova. Nestabilnost će biti izraženija u Bosni, dok će u Hercegovini biti više sunčanih intervala. Od 8. do 16. 7. prognozira se stabilnije vrijeme, a samo za dane 12. i 13. 7. očekuju se nepovoljne vremenske prilike praćene grmljavinom i kišom. Od 1. do 7. 7. minimalne temperature u Bosni se očekuju od 12 do 16, a u Hercegovini od 14 do 19°C. U istom razdoblju maksimalne temperature u Bosni dostizat će vrijednost do 30, a u Hercegovini do 34°C. Nešto svježije bit će od 7. do 10. 7. kada će maksimalne temperature u Bosni dostizati 28, a u Hercegovini 31 °C. Porast temperatura očekuje se od 11. 7. kad će minimalne temperature u Bosni biti oko 35, a u Hercegovini 38 °C.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok