U Širokom Brijegu u nedjelju je sahranjen Stipe Ivanković Lijanović, osnivač i utemeljitelj Mesne industrije Lijanovići koje u međuvremenu doživjela krah, izvijestili su u ponedjeljak mediji u Mostaru.

Osamdesettrogodišnji Lijanović preminuo je u subotu, a u nedjelju je sahranjen na mjesnom groblju u Ivankovića Docu kod Širokog Brijega. Prenosi Hina.

Zajedno s četvoricom sinova Stipe Ivanković je 1983. otvorio prvu mesnicu u Širokom Brijegu. Do kraja 1990-ih kompanija se proširila, a meso iz Širokog izvoženo je u Hrvatsku i Srbiju te druge države Europe, ali i izvan nje.

Postupno su postali jedna od najvećih mesnoprerađivačkih industrija u tom dijelu Europe. Proizvodili su dnevno 40 tona mesa.

O Stipi Lijanoviću je napisana i knjiga “Lijanov san”, autora Dragana Marjanovića, koja je dobila nagradu “Kočićevo pero”.

Mesna industrija Lijanovići je u međuvremenu propala, a protiv njegovih sinova Slave, Joze, Mladena i Jerka se vode sudski postupci zbog poreznih utaja i prijevara te za zloporabu poticaja u poljoprivredi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok