Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak zabranio je djelatnicima ministarstva sudjelovanje u pripremama obljetnice srebreničke tragedije zbog toga što na nju nisu pozvani srbijanski dužnosnici, potvrdio je šef diplomacije BiH.

Crnadak je član vodstva Partije demokratskog progresa sa sjedištem u Banjoj Luci koju je utemeljio aktualni srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U Crnatkovom priopćenju se kao izravni krivac za njegovu odluku spominje načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković koji je izjavio da srbijanski premijer nije poželjan u Srebrenici 11. srpnja sve dok Beograd odbija priznati da je nad Bošnjacima u srpnju 1995. počinen genocid.

Nakon tog Durakovićevog upozorenja srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da razumije poruku i da neće ići tamo gdje nije dobrodošao.

Durakovićevo stajalište zauzeo je organizacijski odbor za pripremu obilježavanja 26. obljetnice masakra nad oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u tadašnjoj UN-ovoj zaštćenoj zoni.

Međunarodni sud pravde je 2007. utvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid, ali ne i odgovornost Beograda za počinjenje, već samo za propuste u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Ministar vanjskih poslova BiH drži da je Durakovićev postupak štetan za interese BiH, jer bi ta zemlja trebala razvijati najbolje odnose sa susjednim državama.

"Svi državni dužnosnici iz svih država regije su dobrodošli u BiH, bilo gdje i u bilo koje vrijeme", kaže Crnadak koji smatra da je Duraković "ugrozio jedan od temeljnih prioriteta vanjske politike BiH čime se nanosi ogromna šteta".

Zaključio je da svatko tko nešto organizira u BiH ima pravo odlučiti koga će pozvati, ali je i pravo njegova ministarstva da ne pomaže organiziranje događaja "protivnih temeljnim prioritetima i interesima vanjske politike BiH".

"Žao mi je što sam morao donijeti ovakvu odluku jer iskreno poštujem sve nedužne žrtve u Srebrenici kao i na svim drugim stratištima u BiH, no nisam mogao dopustiti da ministarstvo vanjskih poslova bude dio huškačke i antieuropske atmosfere", izjavio je šef bosanskoherceovačke diplomacije.

Prema Crnatkovom naputku, zaposleni u  ministarstvu će biti na raspolaganju stranim dužnosnicima koji dođu u BiH samo temeljem diplomatskog protokola, odnosno međunarodnim obvezama koje iz toga proistječu.

Na prošlogodišnju obljetnicu genocida u Srebrenici stiglo je puno dužnosnika iz inozemstva, a događaj je obilježio napad na Vučića čiji počinitelji još uvijek nisu identificirani. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok