Odgovarajući ovih dana na jedno od pitanja novinara u intervjuu za argentinski dnevnik "La Nacion", papa Frane odbacio je glasine o Papinu argentinskom glasnogovorniku, te izrijekom objasnio kako osim Tiskovnog ureda Svete Stolice drugih službenih glasnogovornika nema, ni u Argentini ni u drugim državama. "Ponavljam", naglasio je papa Frane, "Tiskovni ured Svete Stolice jedini je Papin glasnogovornik".

A ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice i dalje je isusovac pater Federico Lombardi, koji je nedavno, koncem veljače, zbog isteka mandata i odlaska u mirovinu, završio svoju službu direktora Radio Vatikana.

Piše: Slobodna Dalmacija

Međutim, to nisu bili razlozi da se papa Frane odrekne Lombardijevih "usluga" kao vatikanskog glasnogovornika, pa i u novonastaloj situaciji od 1. siječnja ove godine kad su Papinsko vijeće za društvene komunikacije te Tiskovni ured Svete Stolice združeni "s upravnoga i menadžerskoga gledišta".

Dakle, ono što Lombardi kaže, makar i u "kratkoj i suhoj napomeni koja nije ušla ni u Bilten Svete Stolice", treba primiti s pozornošću, jer Papin glasnogovornik zacijelo govori ono što i papa Frane misli.

Apostolski administrator

Konkretno, slijedom pisanja nekih medija i novinarskih pitanja o Međugorju, pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, objavio je kratak odgovor.

"Posljednjih su se dana čule glasine o mogućem imenovanju apostolskog administratora za svetište u Međugorju, koji bi njime upravljao odgovarajući izravno Svetoj Stolici. Riječ je o jednoj od mogućnosti koje se razmatraju, ali još nije donesena nikakva odluka. Stoga je prerano govoriti o tome kao o već odlučenom smjeru ili kao o skoroj odluci", ističe se u odgovoru oca Lombardija koji prenosi Radio Vatikan.

Kad iz Vatikana nešto poručuju, onda to treba čitati s četvero očiju. U ovom slučaju treba uočiti jednu bitnu stvar. Naime, pater Lombardi u kratkom odgovoru ističe "moguće imenovanje apostolskoga administratora za svetište u Međugorju".

Koliko je meni poznato, ovo je prvi put u 35 godina međugorskih zbivanja da netko s tako visoke pozicije, odnosno ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, a taj Ured je, kako sam Sveti Otac kaže, "jedini Papin glasnogovornik", naziva Međugorje svetištem.

To je veliki iskorak u odnosu na sve ono što je s vrha Katoličke crkve do jučer govoreno o Međugorju.

A iz godine u godinu milijuni su hodočasnika, sa svih strana svijeta, u Međugorju iznova pronašli svoju dušu. Brojni su visoki crkveni prelati posvjedočili kako je Međugorje najveća ispovjedaonica na svijetu.

Nešto slično jednom je zgodom izjavio i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji je zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, i još nekolicinom hrvatskih teologa bio član Međunarodne teološke komisije koja je pod vodstvom kardinala Camilla Ruinija završila svoj rad i zaključke predala Kongregaciji za nauk vjere i papi Frani.

Još nema odluke

Kad se papa Frane prošle godine u zrakoplovu vraćao iz Sarajeva u Rim, onda je u društvu s paterom Lombardijem održao konferenciju za novinare koji su ga pratili na pohodu, i odgovarajući negdje iznad Jadranskog mora na upit o Međugorju, Bergoglio je najavio uskoro donošenje odluke.

Nedugo nakon toga Papa je kritički u jednoj homiliji govorio o nekim vidiocima i o "Madonni koja nije šefica poštanskog ureda da svaki dan razašilje poruke". Iz toga se dao iščitati negativan stav o Međugorju.

Međutim, sad iz Vatikana stižu vijesti o Međugorju kao svetištu, o čemu smo već bili pisali kao realnoj opciji. To bi, po mom mišljenju, bilo veliko priznanje za sav pastoralni trud hercegovačkih franjevaca koji godinama skrbe ne samo o župljanima župe svetog Jakova koja je pod jurisdikcijom mostarskog biskupa dr. Ratka Perića, nego i osobito za zdravu crkvenu duhovnost koja se na Gospin poticaj u Međugorju događa već 35 godina, i u koju su uključene stotine milijuna ljudi sa svih pet kontinenata.

Uza sve anomalije, plodovi Međugorja i te kako su vidljivi i to nitko ne može osporiti, i o tome zacijelo vodi računa i papa Frane kad preko svoga glasnogovornika poručuje kako, kad je riječ o tome da Vatikan imenuje apostolskog administratora za svetište u Međugorju, radi se o jednoj od mogućnosti koje se razmatraju, ali još nije donesena nikakva odluka.

U međuvremenu jedna bitna odluka za Međugorje donesena je dan uoči ovogodišnje, 35. obljetnice Gospinih ukazanja. Naime, na svetkovinu svetog Ivana Krstitelja, 24. lipnja, mostarski je biskup potvrdio još jedan trogodišnji mandat sadašnjem međugorskom župniku fra Marinku Šakoti. I to nakon što je dugo vremena odbijao potpisati dekret o imenovanju na temelju odluka kapitula i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Pa kad netko kaže da se u vezi s Međugorjem ne događaju čuda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok