Zastupnik u Parlamentu FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako se radi o neviđenom kriminalu i predizbornom zakonu.

Ni na prste jedne ruke ne mogu se nabrojati uspješni primjeri ‘upumpavanja’ zajedničkog federalnog novca u posrnule, uglavnom bošnjačke kompanije u FBiH, a aktualne platformaške vlasti smislile su i korak dalje. Na Vladi je osmišljen način kako uspješnu pljačku federalnog proračuna proširiti i izvan kompanija s državnim vlasništvom. Dapače, omogućilo bi se da se privatnim kompanijama da da koriste slične pogodnosti konsolidacije, što podrazumijeva da se s jedne strane državnim novcem održavaju gospodarski mrtvaci u stanju kome, te da s druge strane ti klinički mrtvaci budu konkurencija zdravim tvrtkama.

Očuvati socijalni mir

Zastupnik u Parlamentu FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako se radi o neviđenom kriminalu i predizbornom zakonu. “Vlada će u slučaju privatnih kompanija očito donositi političke odluke, dakle po podobnosti. Radi se o izmjenama kojima se krše svi zakonski okviri, stvara nelojalna konkurencija prema onima koji plaćaju sve obveze”, rekao je Čavara. Po njegovim riječima svrha ovoga zakona je ‘sačuvati socijalni mir prema kompanijama koje su propale’ i fiktivno omogućiti radnicima da u njima i dalje rade. Kako su, pak, objasnili predlagači zakona o konsolidaciji gospodarskih društava, koje su prihvaćene u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bez suglasnosti hrvatskih zastupnika, veći broj posrnulih kompanija bi mogle sudjelovati u postupku ‘javnog nadmetanja putem natječaja za obavljanje radova i usluga na tržištu, realiziranje kreditnih sredstava, rješavanje problema dugovanja temeljem neplaćenih doprinosa za veći broj radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi, otklanjanje opasnosti od pokretanja stečajnog ili likvidacijskog postupka’.

Sprega vlasti

Konsolidacija bi uz ostalo obuhvatila i da takvim posrnulim društvima budu izmirene obveze za zdravstveno osiguranje, doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti... Na sličan način bi se ‘konsolidirala’ (što je samo druga riječ za kriminalni postupak pljačke proračuna i uništavanje zdrave konkurencije) i društva sa 100% sudjelovanja privatnog kapitala. Uz sve pogodnosti država omogućava kriminalne poslove da takve tvrtke kojima su blokirani svi računi otvaraju transakcijske račune preko kojih bi obavljali poslove i dobijali infuziju. Na taj način te kompanije 3,5 godine ne bi mogle biti ugašene, što je i rok trajanja nove vlade.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok