Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je jedino što Bošnjaci žele čuti od Beograda to da je u Srebrenici bio genocid i da sav srpski narod optuže za to djelo, ali da to nikada neće čuti.

"E, to neće čuti", poručio je Dodik. On je naglasio da Bošnjaci napadaju premijera Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je došao u Potočare, ispoštovao i domaćine i obitelji žrtava, poklonio se i gotovo je bio linčovan.

"Ne vrijedi ni to što je Srbija izdvojila veliku novčanu pomoć za Srebrenicu. Ništa njima nije dovoljno. Jedino žele čuti od Beograda da je u Srebrenici bio genocid, a to nikada neće čuti", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Kada je riječ o inicijativi da se u parlamentu Srbije usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici, Dodik tvrdi kako je jedan od inicijatora Čeda Jovanović, "propali političar koji sve čini da se dodvori Sarajevu i zapadnim mentorima".

"Neka dođe u Banja Luku da kaže da je u Srebrenici bio genocid, pa da čuje i što naš narod misli o tome. On radi prljave političke poslove kako bi mogao osigurati još neki poslić za osobno bogaćenje. Ne mogu zamisliti da u Srbiji prođu njegovi prijedlozi", dodao je predsjednik Srpske.

Dodik je također izjavio da je odlično što je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio sastanak državnog vrha Srbije s političkim liderima Republike Srpske o nezakonitoj i antidaytonskoj odluci Sarajeva da objavi rezultate popisa stanovništva u BiH.

Istaknuo je kako očekuje da najavljeni susret bude održan u narednim danima, a da konzultacije svih najvažnijih političara Banje Luke i Beograda budu stalne.

Govoreći o očekivanjima od predstojećeg sastanka Dodik je rekao da je pozicija Srbije uvijek bila principijelna i da se Beograd ne miješa u unutarnje stvari u BiH, ali da brani Daytonski mirovni sporazum "na kojem počiva BiH".

"To se u ovom slučaju neće promijeniti", naglasio je Dodik i dodao da mu je cilj da se u Republici Srpskoj postigne jedinstvo oko narednih koraka i da Srpska namjerava objaviti elemente popisa u Republici Srpskoj za što će biti potrebne i odgovarajuće formalne odluke Narodne skupštine. Dodik je ukazao da je odluka Sarajeva o obradi rezultata popisa donesena preglasavanjem i usmjerena protiv srpskog naroda i da je u svojoj biti protivna Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Ona predstavlja nastavak samovolje političara iz Sarajeva. Ne dozvoljavamo grubo nametanje životno važnih odluka", poručio je predsjednik Srpske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok