Posmrtni ostaci 127 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici ispraćeni su jučer ujutro u posebnoj povorci kamiona iz Gradskog groblja Visoko kako bi 11. srpnja bili pokopani u Memorijalnom centru Potočari.

Kao i prethodnih godina, tužna povorka prošla je kroz Ilijaš i Vogošću, gdje su brojni građani odali počast žrtvama. Veliki broj onih koji su željeli odati počast žrtvama izišao je i na sarajevske ulice prilikom prolaska kamiona. Članovi obitelji žrtava drhtavim rukama dodirivali su kamione u kojima su se nalazili kosti njihovih najmilijih. Mnogi su kačili ruže, a glavna cesta u središtu Sarajeva bila je posuta laticama bijelih ruža. Povorka se kratko zadržala ispred zgrade Predsjedništva BiH u glavnoj sarajevskoj ulici. Svaka od žrtava koje će u ponedjeljak biti pokopane u Potočarima ima svoju tužnu priču. Piše Večernji list.

Od većine žrtava pronađeno je i identificirano svega nekoliko kostiju, što je, prije svega, posljedica prebacivanja posmrtnih ostataka nakon rata s jedne na drugu lokaciju kako bi se prikrio zločin. Adila i njezina kći Enisa Suljić nakon 21 godinu pokopat će supruga i oca. Tek prije dvije godine pronađena je i identificirana samo jedna kost, a nadaju se da će biti pronađeno barem još nekoliko njegovih posmrtnih ostataka. 
Najmlađa žrtva koja će na 21. obljetnicu genocida biti pokopana u Potočarima je 14-godišnji Avdija (Emin) Memić, a najstarija Mustafa (Hajro) Hadžović koji je u trenutku ubojstva imao 77 godina. Još uvijek se traga za više od 1000 žrtava genocida, a mnoge obitelji strahuju kako posmrtni ostaci njihovih najmilijih nikada neće biti pronađeni.

Usporedno s prebacivanjem posmrtnih ostataka identificiranih žrtava koje će biti pokopane u ponedjeljak obavljaju se i druge pripreme za komemoraciju i obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici. U cijeloj BiH 11. srpnja proglašen je Danom žalosti, a otkazane su sve glazbene i zabavne manifestacije.

Policijske agencije poduzimaju posebne mjere kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti i potpuno osigurala manifestacija na kojoj se očekuje više tisuća ljudi. Veliki broj njih u Srebrenicu će stići pješice u sklopu “Marša mira” koji se tradicionalno organizira kao prisjećanje na put kojim je više od 10 tisuća muškaraca iz Srebrenice pokušalo stići do slobodnog teritorija u blizini Kladnja. Dvije trećine njih zarobljene su ili poginule na tom putu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok