Vojislav Šešelj ne može ući u Bosnu i Hercegovinu, ima zabranu, ako uđe ilegalno bit će procesuiran kao i svaki drugi čovjek koji uđe ilegalno, kazao je za Stav ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Ako se pojavi ilegalno bit će procesuiran kao i svaki ilegalac u skladu sa Zakonom o strancima BiH, pojasnio je Mektić. Prema navodima Euroblica, moguće je da Šešelj dođe 12. srpnja u Bratunac, kako bi odao počast srpskim žrtvama.

- Sigurno je da će izaslanstva stranke doći. Što se tiče mog dolaska, još ćemo odlučiti o tome, jer mi je službeno zabranjen ulazak u BiH odlukom bivšeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa. Međutim, mi ćemo uskoro prekršiti tu zabranu – izjavio je Šešelj.

Lider radikala navodi da će na nekom mjestu i u određeno vrijeme on ipak preći bh. granicu i pojaviti se u manjem bh. entitetu.

- O tome nikako nećemo unaprijed obavještavati. Sigurno ću ući u Republiku Srpsku, a kad se tamo pojavim izbit će veliki politički skandal. Onda će teško biti da me za kratko vrijeme izbace, rekao je Šešelj ne želeći otkrivati više detalja.

Zakon o strancima propisuje da u BiH ne može ući osoba koja već ima zabranu ulaska, ukoliko pokuša, službenik na graničnom prelazu će mu izdati rješenje o odbijanju ulaska u BiH, a može biti i kažnjen novčano, u iznosu od 300 do 1.500 maraka.

Ukoliko pak uđe u BiH ilegalno, bit će uhićen i predan Službi za poslove sa strancima i vrlo brzo će biti deportiran u zemlju čiji je državljanin.

Podsjetimo Šešelju, koji je lider Srpske radiklane stranke, suđeno je u Haagu za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH. Oslobođen je po svih devet točki optužnice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok