Vrijednost u termometrima širom Bosne i Hercegovine sve je bliža nevjerojatnih 40 stupnjeva celzijusa. A visoke temperature žuti meteoalarm boje u već zabrinjavajuću narančastu!

"Narančasti meteoalarm se izdaje za BiH kad su temperature 35 i više, a za Hercegovinu 38 stupnjeva. Kod crvenog meteoalama, one su oko 38, a za Hercegovinu i 40 stupnjeva celzijusa", objasnio je Ibrahim Hadžismajlović, javlja N1.

A proporcionalno s temperaturom raste i broj intervencija u Hitnoj pomoći. I do 10 dnevno javi se zbog glavobolje, malaksalosti, razdražljivosti. Preporuke liječnika nisu se mnogo promijenile:

"Preporučujem sugrađanima da u vremenskom razdoblju od 9 do 18, a prije je to bilo od 10 do 17, izbjegavaju izlazak napolje i da koriste udobnost stambenih jedinica. Ako su već prisiljeni da izađu, trebaju biti adekvatno opremljeni, da nose svijetlu, pamučnu odjeću, pokrivala za glavu, a neophodan rekvizit je voda", kazala je Sejda Pandić, liječnica u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

No za one koji na otvorenom zarađuju kruh savjet liječnika ne igra ulogu.

"Sve se navikne, a mi smo sposobni za rad na visinu. Vadimo liječničko svakoih godinu dana. Sposobni smo, nije teško ništa što se mora", ističe Aziz Barakan. Iako se fizičkim radnicima preporučuje da izbjegavaju sunce, nužda ne pita za boju meteoalarma.

"Normalno da je vruće, ali moraš se boriti da preživiš. Htio, ne htio, moraš", kazao je Safet Sulejmanović koji radi na jedno od sarajevskih tržnica, javlja N1.

Nemali je broj onih koji se umjesto s brončanim tenom, u hlad vrate s opekotinama; usprkos upozorenjima!

"Mi godinama govorimo o štetnosti UV zračenja, korištenju mlijeka, ali se dogode i takve stvari. Kad građani odu na more na dan ili na vikend, nek vode računa o zaštiti kože", napominje doktorica Pandić.

Šešir, naočale, krema, dugi rukavi i što manje boravka vani preporučuju se i zbog UV indeksa koji prati vrućine! Barem do četvrtka, kada se očekuje pad temperatura. Ipak ne zadugo, jer naredni tjedan obećava reprizu toplotnog udara.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok