Haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kazao je za Klix.ba kako danas nema namjeru posjetiti Bosnu i Hercegovinu, ali da će idućih dana definitivno "banuti" na teritorij bh. entiteta Republika Srpska.

Šešelj je kazao kako je njegova posjeta BiH mogla biti i danas, ali da do toga nije došlo. Kako  je rekao, delegacija Srpske radikalne stranke već je bez njega stigla u općinu Bratunac u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

"Ja planiram ovih dana 'banuti' negdje na području Republike Srpske, dakle iznenada doći. Ne sumnjam kako će me uhititi i  isporučiti, ali tu nema pravnog osnova. Ne može sada vrijediti zabrana iz 1998. godine koju je donio Carlos Westendorp. Od toga je prošlo 18 godina", rekao je Šešelj.

On je još jednom naglasio kako definitivno idućih dana planira posjetiti BiH, ali da neće unaprijed govoriti kada i gdje.

"Granična policija BiH vjerojatno će dobiti nalog da mi zabrani ulazak ili da me uhiti, ali može se dogoditi negdje i da ne postupe tako...", poručio je Šešelj.

On je negirao pisanja medija kako bi u našu zemlju mogao doći "prerušen" ističući kako ne zna u koga bi se mogao priuštiti.

"Neću se prerušiti, ali ću sigurno ''banuti'' negdje", zaključio je Šešelj.

Podsjećamo, mediji u BiH i regiji  ovih dana pisali su kako je moguće da Šešelj danas dođe u Bratunac kako bi odao počast srpskim žrtvama. Na ovu najavu reagirao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao kako će lider srpskih radikala biti uhićen ako ilegalno uđe na teritorij BiH.

U travnju ove godine visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da je Vojislavu Šešelju, prema ranijim odlukama visokih predstavnika, zabranjen ulazak u BiH.

"Postoji odluka iz 1998. godine, tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, kojom se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH. Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown i ona je još na snazi", rekao je Inzko.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok