Srbijanska pravosudna tijela raspisala su međunarodnu tjeralicu za ratnim vojnim i policijskim zapovjednicima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, izvjestila je u ponedjeljak TV Federacije BiH (FTV), pozivajući se na Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

To je ravnateljstvo tijekom dana iz ureda Interpola u Beogradu dobilo obavijest o raspisivanju tzv. difuznih tjeralica za Orićem i Meholjićem koje se tereti za navodne ratne zločine počinjene 1992. nad Srbima u okolici Srebrenice.

Beograd je o raspisivanju tih tjeralica izvijestio i središnji ured Interpola u Lyonu koji treba odlučiti hoće li one dobiti status crvenih tjeralica koje obvezuju sve zemlje članice Interpola.

Difuzne tjeralice nemaju takav obvezujući karakter i svaka država na čijem bi se teritoriju Orić i Meholjić eventualno zatekli sama bi odlučivala o tome hoće li ih uhititi i izručiti Srbiji.

I Orić i Meholjić nalaze se u BiH, a ona svoje državljane osumnjičene za ratne zločine ne izručuje.

Po difuznim tjeralicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu odnosno Beču bili su uhićeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak no sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako tjeralice nisu bile poduprte nikakvim dokazima o njihovoj krivnji pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Najava raspisivanja međunarodnih tjeralica za Orićem i Meholjićem prošlog je tjedna izazvala val osuda od strane bošnjačkog političkog vrha i brojnih nevladinih udruga uz ocjenu kako je riječ o politički motiviranom progonu.

Naser Orić, ratni zapovjednik 28. divizije Armije BiH, tijekom suđenja pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima dok Meholjić nikada nije ni bio optužen.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok