Novi Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji je usvojila Vlada Federacije i čija primjena treba početi polovinom ovog mjeseca dovest će do dodatnih poreznih opterećenja za poslodavce što će prouzrokovati smanjenje plaća i zatvaranje radnih mjesta.

Ocijenili su to u Udruženju poslodavaca FBiH koje je uputilo Vladi FBiH dopis sa zahtjevom za stavljanje van snage ili odlaganje primjene Pravilnika.

Vlada FBiH je “sporni” Pravilnik objavila u Službenim novinama prije sedam dana i prema tom Pravilniku, neoporezivi iznos naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) smanjen je sa 2 na jedan posto od prosječne neto plaće u FBiH.

Također, smanjen je neoporezivi dio regresa za godišnji odmor u visini od 50 posto prosječne plaće.

Prema dosadašnjem rješenju neoporezivi dio regresa je bio u iznosu prosječne neto plaće u Federaciji BiH ili u visini 70 posto plaće zaposlenika zavisno od toga šta je za zaposlenika povoljnije.

Traži se odlaganje

“Navedenim Pravilnikom povećana su i druga poreska opterećenja kao što su naknade troškova za službena putovanja te korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Tako je definirano da se naknade za službena putovanja isplaćuju svim zaposlenicima i u privatnom sektoru u Skladu sa Uredbom o naknadama troškova za službena putovanja proračunskih korisnika. Novom uredbom promijenjen je i dio koji se odnosi na korištenje privatnog automobila u službene svrhe. Kod korištenja vozila neoporezivi dio sa 20 posto smanjen je na 15 posto cijene naftnih derivata po pređenom kilometru”, navode iz Udruženja poslodavac FBiH.

”Izmjenom osnovice za obračun poreza uvodi se novo opterećenje poslodavca kroz povećanu cijenu rada koje će u konačnici rezultirati smanjenjem plaća i zatvaranjem radnih mjesta”, tvrde iz Udruženja.

“Zbog toga vas molim da navedeni Pravilnik stavite van snage ili odložite njegovu primjenu do smanjenja doprinosa”, stoji u pismu upućenom na adresu premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode da su usvajanju Pravilnika trebale prethoditi konzultacije sa socijalnim partnerima što je u ovom slučaju izostalo.

Iz Udruženja su također priopćili da nije uobičajeno da se ovakve mjere poduzimaju polovinom godine, a pogotovo polovinom mjeseca jer se na taj način onemogućavaju poslodavci da planiraju svoje troškove ili se tjeraju u gubitak.

“Na kraju, ali ne i najmanje važno, treba napomenuti da je ovakva mjera potpuno suprotna Reformskoj agendi”, stoji u pismu koje potpisuje direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Nova pravila

Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak objavljen 6. srpnja u Službenom listu FBiH.

Prema Uredbi o naknadama troškova za službena putovanja proračunskih korisnika regulirane su i naknade za službena putovanja zaposlenicima i u privatnom sektoru koje podrazumijevaju naknadu smještaja, ishrane, prijevoza i druge troškove. Ova Uredba podrazumijeva da ako se troškovi službenog putovanja isplate uposleniku u iznosima većim od propisanih smatrat će se oporezivim prihodom primaoca naknade po osnovu nesamostalne djelatnosti, dok će naknada za službena putovanja koja se isplaćuje osobi a koja nije stalno zaposlena kod pravnog lica biti oporezovana usprkos njenom iznosu.

Korištenje privatnog automobila za obavljanje posla također je izmijenjeno novom uredbom koja podrazumijeva da će se kod korištenja vozila prihod utvrđivati prema obimu stvarnog korištenja vozila u privatne svrhe i prema evidenciji o pređenoj kilometraži.

Pređena kilometraža množit će se sa 15 posto prosječne cijene naftnih derivata po pređenom kilometru, a ranije se mjerila sa 20 posto.

Smanjen je i neoporezivi postotak za topli obrok na jedan posto prosječne plaće u Federaciji BiH.

Podsjetimo, topli obrok u FBiH je do sada bio neoporeziv u slučaju da je iznosio dva posto prosječne plaće na području Federacije BiH, odnosno ako je bio manji od 17 KM. Ali prema novom pravilniku oporezivat će se svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu.

Prema novom Pravilniku bit će izmijenjen i sistem oporezivanja naknada za smještaj i odvojeni život čelnika u Vladi FBiH i drugih rukovodećih državnih službenika.

Naknada za smještaj i odvojeni život neće biti oporezovana ni savjetnicima premijera, zamjenika premijera i ministara, te državnim namještenicima. Regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca do sada nije podlijegao oporezivanju, ali novim uredbama hoće.

Neće biti oporezovan samo ukoliko je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca, što znači da on mora biti blizu 400 KM jer je prosječna plaća u FBiH 830 KM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH