Izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak trenutno donose dodatno opterećenje, ali treba znati da je planirano da, kao mjera iz Reformske agende, zajedno sa izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak čini cijelinu promjene sistema obračuna poreza i doprinosa, priopćeno je iz Ureda premijera FBiH.

U toj cjelini uključivanje naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, prijevoz isl.) u poreznu osnovu, kako je istaknuto u priopćenju, imat će neutralni fiskalni efekat, jer će za odgovarajući procenat biti smanjena stopa doprinosa.

Donošenje izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak je zakonska obaveza Federalnog ministarstva financija koja proizilazi iz Općeg kolektivnog ugovora.

Ured premijera Federacije BiH u potpunosti podržava rad Federalnog ministarstva financija, te će zajednički raditi na izmjenama i dopunama svih potrebnih zakona, da bi što prije sveobuhvatno i u potpunosti bila realizirana mjera iz Akcijskog plana Reformske agende,  čiji je cilj  promjena sistema obračuna poreza i doprinosa i time stvaranje povoljnijih uslova za poslodavce, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH