Vlasti Republike Srpske u petak su prihvatile preinake Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Europske unije čime je deblokiran europski put te zemlje a formalnu suglasnost za prilagodbe koje znače otvaranje tržišta BiH za ograničeni bescarinski uvoz iz Hrvatske  je dao srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Predsjedništvo BiH je nakon toga održalo telefonsku sjednicu na kojoj je potvrđeno prihvaćanje ishoda pregovora o prilagodbi SSP-a završenih potkraj svibnja. Riječ je o prilagodbama koje su druge države regije odavno prihvatile a BiH je to uporno odbijala još od od ulaska Hrvatske u EU 2013.

"Donesena je odluka kojom se usvaja izvješće o pregovorima radi zaključivanja protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Eeropske unije i njenih država članica s jedne strane i BiH s druge strane kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji" priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ranije je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao kako su u tom entitetu suglasni s prilagodbama trgovinskog dijela SSP-a te kako su na to pristali i predstavnici udruga koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače hrane.

Dodik je pojasnio kako je takva odluka donesena nakon posredovanja ministra poljoprivrede Njemačke Crhristiana Schmidta koji je ranije ovog tjedna boravio u Sarajevu i obećao pomoć vlade svoje zemlje kako bi se nadoknadili mogući gubici koje bi poljoprivrednici u BiH mogli pretrpjeti suočeni s pojačanim uvozom hrane iz država-članica EU.

Prema Dodikovom tumačenju prilagođeni SSP stupio bi na snagu 1. siječnja naredne godine.

Prihvaćanje prilagođenog SSP-a ključni je preduvjet kojega je BiH morala ispuniti kako bi Vijeće za vanjske poslove EU narednog tjedna razmatralo zahtjev te zemlje za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji koji je podnesen u veljači.

Ukoliko ministri vanjskih poslova EU narednog tjedna zaključe kako je BiH ispunila taj uvjet pokrenut će postupak koji bi omogućio da BiH do kraja 2017.  postane kandidatom za punopravno članstvo.

Dodik je u proteklim tjednima i mjesecima bio ogorčenim protivnikom prilagodbe SSP-a iznoseći tvrdnje kako će uvoz iz Hrvatske nanijeti BiH stotine milijuna eura štete domaćoj proizvodnji.

Jedno vrijeme je prilagodbu SSP-a čak uvjetovao pristankom Hrvatske na gradnju novog mosta na Savi kod Gradiške zaprijetivši kako bez toga neče biti nikakvih ustupaka.

Pod očevidnim njemačkim pritiskom Dodik je ipak popustio prihvativši da se naknadno analiziraju mogući gubici i pruži tehnička potpora poljoprivrednicima u BiH koji bi zbog toga mogli biti oštećeni. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH