Reformska agenda u posljednjih godinu dana može se svesti samo na jedno – uvođenje nameta na teret radnika i poslodavaca, a samim time gušenje bh. gospodarstva.

Ovo je zajednička poruka s jučerašnje konferencije za novinare koju su organizirali Udruženje poslodavaca u FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vijeće inozemnih investitora, Gospodarska komora FBiH i FIPA. Povod istupa u javnost jeste donošenja izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, ali Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora UP FBiH, kaže kako je razloga mnogo više.

– U posljednjih godina se samo priča o Reformskoj agendi i stalnom nametu povećanja poreza. Ono što se desilo prije par dana samo je biber po pilavu i moramo reagirati na ovakav način. Moramo javnost upoznati sa odlukama nadležnih, pogotovo Ministarstva financija, poručio je Smailbegović.

Ugroženi poslodavci i radnici

Jasno je kazao kako će opterećenja ići na teret poslodavaca ili će se preliti preko leđa radnika, te kako našem gospodarstvu već godinama trebalo rasterećenja.

Mladen Pandurević, direktor UP FBiH, tvrdi da nameti koji su uspostavljeni u posljednjih godinu dana umanjuju konkurentnu sposobnost poslodavaca.

– To nas dovodi u situaciju da se bojimo da se neće održati obećanje Vlade FBiH o novom zapošljavanju i rastu GDP-a. Ova Vlada se samoprozvala reformskom, ali rezultati to ne pokazuju. Moram razgovarati o ovome, i kako će se stvari prilagodit. Radi se o opterećenju koje je takvo da ne postoje unutarnje rezerve koje to mogu prevladati, navodi Pandurević. Upozorava se kako je pored ovog opterećenja u najavi i izmjena zakona o akcizama i uvođenje novih 15 feninga na litri goriva. Iz UP FBiH se pitaju tko će platiti tih 15 feninga jer građani, radnici, studenti i umirovljenici nemaju odakle. Valentin Ilievski, iz Vijeća inozemnih investitora, smatra kako je cilj FBiH prema Reformskoj agendi bio smanjenje obaveza na rad sa 72 posto na 50 posto. Kaže kako je neuobičajeno da u sredini poslovne godine imamo novi pravilnik, te upitao gdje su smanjenja doprinosa.

Katastrofalne posljedice

– Ovom mjerom samo se puni proračun na račun poslodavaca i radnika, a nema smanjenja doprinosa. U konačnici tvrtke će imati više neplaniranih troškova odnosno troškova koji nisu proračunima za ovu godinu. Na taj način tvrtke će biti nekonkurentne, a u toj situaciji će smanjiti investicije ili broj radnika, istaknuo je Ilievski.

Nadalje, navodi kako je tu računica vrlo jednostavna – kada to padne na teret radnika, onda njima slabi kupovna moć, a gube i radnici i privrednici, jer se manje troši.

Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH, rekao je da ako imamo Reformsku agendu koja se zove “rast i zapošljavanje”, a ako imamo akt koji je uvjerljiv gdje se navodi službeno da će doći do smanjenja primanja radnika i mogućeg otpuštanja, onda to dovoljno govori samo za sebe. Prema njegovim riječima, ovo je alarm za sve građane u FBiH, a ne samo za radnike i poslodavce. Kategorički tvrdi kako će navedenim oporezivanjima plaća biti manja, a mirovine se neće povećavati. Isto tako, kaže kako ove mjere neće regulirati ili eliminirati “crno tržište rada”.

Odložiti primjenu Zakona o porezu na dohodak

Almin Mališević, ispred Gospodarske komore FBiH, pozvao je na odlaganje primjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Kazao je kako su oni podržali reformski put BiH i akcijski plan koji je podrazumijevao donošenja zakonskih i podzakonskih akata u cilju olakšanja gospodarskih subjekata. “Jedan od njih je zakon o doprinosima koji je trebao smanjiti doprinose”, rekao je Mališević. Mišljenja je kako bi i federalnim vlastima cilj trebao biti više zaposlenih i konkurentnost bh. poduzeća.

Novalić o izmjenama Zakona

Fadil Novalić, federalni premijer, kazao je kako izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak trenutno donose dodatno opterećenje, ali podsjeća kako je planirano da, kao mjera iz Reformske agende, zajedno sa izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak čini cjelinu promjene sistema obračuna poreza i doprinosa. “U toj cjelini uključivanje naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, prijevoz isl.) u porezna osnovu imat će neutralni fiskalni efekt, jer će za odgovarajući postotak biti smanjena stopa doprinosa. Donošenje izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak je zakonska obaveza Federalnog ministarstva financija koja proizlazi iz Općeg kolektivnog ugovora”, priopćeno je iz Ured premijera.

Dodaje se kako Ured premijera FBiH u potpunosti podržava rad Federalnog ministarstva financija, te će zajednički raditi na izmjenama i dopunama svih potrebnih zakona, da bi što prije sveobuhvatno i u potpunosti bila realizirana mjera iz Akcijskog plana Reformske agende,  čiji je cilj promjena sustava obračuna poreza i doprinosa i time stvaranje povoljnijih uvjeta za poslodavce.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok