Među 27 općina u Federaciji BiH kojima će se izdvojiti dio novca namijenjenog ruralnom razvoju nalaze se i Orašje i Odžak iz Posavske županije, Dobretići, Jajce i Uskoplje iz središnje Bosne, Neum, Ravno i Stolac iz Hercegovačko-neretvanske županije, Grude iz Zapadnohercegovačke te iz Hercegbosanske županije općine Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Kupres.

Ove općine dobit će sredstva za projekte iz dva međunarodna zajma (IFAD i OFID). IFAD je planirao i dio bespovratnih sredstava za financiranje pojedinih projektnih aktivnosti. Ukupna planirana vrijednost projekta je procijenjena na 30,2 milijuna dolara, dok je IFAD odobrio 12,7 milijuna dolara zajma i 780.000 dolara nepovratnih sredstava za financiranje dijela projektnih aktivnosti u oba bh. entiteta. Piše Večernji list.

Udio financiranja i kredita i granta IFAD-a je približno 2/3 za Federaciju BiH i 1/3 za Republiku Srpsku. Rok otplate IFAD kredita je 25 godina, uključujući poček od 10 godina, uz troškove servisiranja duga od 0,75% p.a.. Projektni opći cilj je smanjenje siromaštva na selu kroz povećanje prihoda ciljne skupine i osnaživanje njihove sposobnosti brzog oporavljanja gradeći profitabilna farmska i nefarmska poduzeća. Razvojni cilj projekta je pomoći poljoprivrednicima u preživljavanju, uz nastojanje da prijeđu iz oblika proizvodnje za vlastite potrebe (potrošnju) na komercijalno bavljenje poljoprivredom, te da im se pomogne u razvijanju sektora nefarmskih poduzeća i stvaranje prilika za zapošljavanje na selu.

Od projekta se očekuje da ga izravno koristi više od 20.000 ruralnih kućanstava. Projekt razvoja ruralnog poslovanja se sastoji od sljedećih komponenti koje zajedno slijede sveobuhvatni cilj, a to su: potpora ruralnim poslovima, ulaganja u ruralne poslove, ruralna infrastruktura za povezivanje s tržištem, projektni menadžment te upravljanje projektom.

Od projektnih komponenti se očekuje da funkcioniraju u tijesnoj integraciji i partnerstvu kako bi se ostvario maksimalan učinak kod ciljanih kućanstava.

Kreditni sporazum između IFAD-a i BiH je potpisan 4. prosinca 2013. od predsjednika IFAD-a i 23. prosinca 2013. godine od ministra financija i riznice BiH.

Projektni sporazum između IFAD-a i FBiH su 1. prosinca 2015. godine u Sarajevu potpisali predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i direktorica NEN divizije IFAD-a Khalida Bouzar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok