Promjena vremena koja je zahvatila našu regiju preko noći je vrelo ljeto pretvorila u pravu jesen s kišom, olujnim vjetrom i drastičnim padom temperature.

Nakon što je se proteklih dana živa u termometru već približavala 40 stupnjeva, jučer ujutro u 8 sati na Bjelašnici su izmjerena samo tri stupnja. Istina da je riječ o planini, ali i u gradovima je mjerena dvostruko niža temperatura u odnosu na prethodne dane. Uz kišu koja je u petak poslijepodne padala u gotovo cijeloj BiH, Hercegovinu je pogodila i jaka bura koja je lomila grane pa čak i rušila stabla te nanijela veliku štetu poljoprivrednim kulturama.

Civilna zaštita je u petak izdala upozorenje od mogućih izlijevanja manjih potoka, dok s većim rijekama problemi nisu očekivani. Pa su tako vodostaji svih vodotoka u FBiH jučer bili u normalnim okvirima i nema opasnosti od izlijevanja iz korita, navodi se u redovitom izvješću FUCZ-a. Na području Posavske županije vodostaj Save je u laganom porastu duž cijelog svog toka. Na području ZDŽ-a u općini Zavidovići vatrogasci su intervenirali zbog prijeteće poplave jedne trgovine, uslijed čega su izvršili pročišćavanje postojećih odvoda.

Prema prognozama FHMZ-a, danas će u Bosni biti pretežito oblačno vrijeme, prijepodne s kišom ili lokalnim pljuskovima. Poslijepodne ili navečer slabih oborina može biti još u središnjim i istočnim područjima. U drugom dijelu dana u Krajini bit će smanjenje naoblake, a u ostatku Bosne u večernjim satima ili u noći s nedjelje na ponedjeljak. U Hercegovini se očekuje uglavnom umjereno oblačno vrijeme, na sjeveru, prijepodne moguć slab pljusak, a poslijepodne na istoku i jugoistoku. Očekivana količina oborina od 5 do 10, u središnjoj i SZ Bosni, lokalno, od 15 do 30 l/m2. Jutarnje temperature bit će od 11 do 16, na jugu od 16 do 21, a dnevne od 16 do 22, na jugu od 23 do 28 °C. Kiša se u Bosni očekuje i sutra dok će u Hercegovini biti sunčano s temperaturama do 31°C. Već u utorak sunčano će biti u cijeloj BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok