Upozorenja policije na različite nesigurnosti u proteklom razdoblju postala su česta, upravo zbog činjenica da je nezakonitih aktivnosti itekako puno.

Ovih dana je Centar javne sigurnosti izdao priopćenje i pozvao građane da poduzmu preventivne aktivnosti kako bi se i sami zaštitili od prevaranata, da budu obazrivi i da o sumnjivim 
osobama koje nude razne usluge odmah pozovu policiju na broj 122.

Žrtva može biti svatko

- Prevarantima najčešće nije bitno tko je žrtva. Njihov cilj je stjecanje imovinske ili druge vrste koristi, zloupotrebljavajući nedovoljnu informiranost ili nemogućnost rasuđivanja o određenoj pojavi osobe koja je meta prijevare”, rečeno je Srni u CJS Prijedor. Prevarant koji nudi uslugu ili proizvod nastoji sakriti identitet te građani trebaju tražiti osobni dokument ili identifikacijsku akreditaciju kako bi znali o kome je riječ. Jako je važno da se obrati pozornost na one koji prodaju robu koja najčešće nema deklaraciju niti su registrirani za pružanje usluga masaže, čišćenja kuće i prodaje različitih artikala. Posebnu pozornost trebaju obratiti stare i nemoćne osobe, odnosno osobe koje se o njima brinu te da budu oprezne prilikom otvaranja ulaznih vrata nepoznatim osobama i navodnih pružanja usluga kao što su skidanje crne magije ili prodaja raznih masažera, zdravstvenih pomagala i alternativnih metoda liječenja.

- Apeliramo da se građani informiraju o svojim pravima koja imaju kao potrošači te da vode računa o tome jesu li im neke bitne stvari rečene usmeno ili napisane na ponudi i ovjerene pečatom i potpisom - ističu u Centru javne sigurnosti Prijedor. Ako građani obavljaju kupnju na internetu ili preko kataloga, nužno je upoznati se i s pravilima poštanskog prometa preko kojeg stižu naručeni proizvodi.

Niz kaznenih djela

- Na internetu ima mnogo ilegalnih stranica koje nude proizvode i usluge te je potrebno posebnu obratiti pozornost na podatke koji se objavljuju o sebi na društvenim mrežama - naglašavaju u Centru javne sigurnosti. Samo na području CJS-a Prijedor ove godine evidentirano je devet kaznenih djela prijevare, prošle godine 19, a 2014. godine 16. CJS Prijedor je za ova kaznena djela nadležnom Tužiteljstvu u ovoj godini proslijedio osam izvješća protiv devet osoba, lani 19 izvješća protiv 20, a 2014. godine deset izvješća protiv 23 osobe. Nažalost, prijevare su raširene na području čitave BiH, a najviše nastradaju starije osobe koje vjeruju neznancima i nasjednu na njihove lijepe priče, što se naposljetku pokaže velikim problemom jer ostaju bez imovine. Potrebno je obratiti bolju pozornost na prevarante.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok