Upozorenja policije na različite nesigurnosti u proteklom razdoblju postala su česta, upravo zbog činjenica da je nezakonitih aktivnosti itekako puno.

Ovih dana je Centar javne sigurnosti izdao priopćenje i pozvao građane da poduzmu preventivne aktivnosti kako bi se i sami zaštitili od prevaranata, da budu obazrivi i da o sumnjivim 
osobama koje nude razne usluge odmah pozovu policiju na broj 122.

Žrtva može biti svatko

- Prevarantima najčešće nije bitno tko je žrtva. Njihov cilj je stjecanje imovinske ili druge vrste koristi, zloupotrebljavajući nedovoljnu informiranost ili nemogućnost rasuđivanja o određenoj pojavi osobe koja je meta prijevare”, rečeno je Srni u CJS Prijedor. Prevarant koji nudi uslugu ili proizvod nastoji sakriti identitet te građani trebaju tražiti osobni dokument ili identifikacijsku akreditaciju kako bi znali o kome je riječ. Jako je važno da se obrati pozornost na one koji prodaju robu koja najčešće nema deklaraciju niti su registrirani za pružanje usluga masaže, čišćenja kuće i prodaje različitih artikala. Posebnu pozornost trebaju obratiti stare i nemoćne osobe, odnosno osobe koje se o njima brinu te da budu oprezne prilikom otvaranja ulaznih vrata nepoznatim osobama i navodnih pružanja usluga kao što su skidanje crne magije ili prodaja raznih masažera, zdravstvenih pomagala i alternativnih metoda liječenja.

- Apeliramo da se građani informiraju o svojim pravima koja imaju kao potrošači te da vode računa o tome jesu li im neke bitne stvari rečene usmeno ili napisane na ponudi i ovjerene pečatom i potpisom - ističu u Centru javne sigurnosti Prijedor. Ako građani obavljaju kupnju na internetu ili preko kataloga, nužno je upoznati se i s pravilima poštanskog prometa preko kojeg stižu naručeni proizvodi.

Niz kaznenih djela

- Na internetu ima mnogo ilegalnih stranica koje nude proizvode i usluge te je potrebno posebnu obratiti pozornost na podatke koji se objavljuju o sebi na društvenim mrežama - naglašavaju u Centru javne sigurnosti. Samo na području CJS-a Prijedor ove godine evidentirano je devet kaznenih djela prijevare, prošle godine 19, a 2014. godine 16. CJS Prijedor je za ova kaznena djela nadležnom Tužiteljstvu u ovoj godini proslijedio osam izvješća protiv devet osoba, lani 19 izvješća protiv 20, a 2014. godine deset izvješća protiv 23 osobe. Nažalost, prijevare su raširene na području čitave BiH, a najviše nastradaju starije osobe koje vjeruju neznancima i nasjednu na njihove lijepe priče, što se naposljetku pokaže velikim problemom jer ostaju bez imovine. Potrebno je obratiti bolju pozornost na prevarante.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH