Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul kazao je danas da je pitanje povećanja akciza od 0,15 KM na gorivo pitanje dalje izgradnje autocesta.

Pojasnio je da se radi se o daljnjim mogućnostima kreditnih aranžmana Javnog poduzeća Autoceste, ali i pitanju modernizacije i drugih magistralnih i regionalnih cesta te je iznio mišljenje da je to manje zlo od sadašnjeg stanja infrastrukture u BiH.

Predsjedatelj Kluba zastupnika SBB BiH Mirsad Đonlagić također je mišljenja da je potrebno usvojiti povećanje akciza jer je to važno za intenziviranje izgradnje koridora Vc, dodajući da je to važan preduvjet da bi se dobila sredstva od međunarodnih institucija za izgradnju tog koridora.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović je iznio mišljenje da za nastavak izgradnje autoputa nije potrebno povećati akcize, tvrdeći da je novce za tu namjenu osigurao prethodni saziv vlade, izražavajući strah da bi sredstva mogla biti utrošena u druge namjene.

Za zastupnika PDP-NDP-a Momčila Novakovića povećanje akciza nije sporno ako idu u paketu s uvođenjem plavog dizela što i predstavnici Saveza za promjene stalno ponavljaju, a sve to kako se dodatno ne bi opteretilo bh. gospodarstvo.

Dopredsjedateljica Doma Borjana Krišto (HDZ) kaže da je akcize potrebno usuglasiti s akcizama u regiji, a postojala je i obveza i iz Pisma namjere s MMF-om poštujući prometnu strategiju.

- Nažalost, nije prihvaćeno da se ova zakonska rješenja razmatraju po hitnom postupku pa nam se sad procedura odugovlači jer smo imali obvezu to usvojiti i objaviti do devetog mjeseca, ali u konačnici parlament donosi odluke - naglasila je Krišto.

Dopredsjedtelj Doma Šefik Džaferović (SDA) podvlači kako je ove zakone Vijeće ministara donijelo jednoglasno zbog čega će ih i u parlamentu podržati zastupnici SDA, a i za njega je šteta što nije usvojena hitna procedura i što se danas neće biti u poziciji da se usvoje ovi zakoni.

Ipak izrazio je uvjerenje da će zakoni dobiti podršku u skraćenoj proceduri jer su oni u interesu ekonomskog razvoja države prije svega izgradnje infrastrukture, a upravo to je razlog da se ovi zakoni politiziraju.

Pojasnio je da će ovim sredstvima biti financirane izgradnja dionica autoputa za koje ne postoji interes stranih ulagača i konfesionara te država tu treba reagirati.

- Pokazalo se da dosadašnja smanjenja cijena goriva nisu doprinijela pojeftinjenju artikala opće upotrebe te ni ovo povećanje neće utjecati na cijene, ali će omogućiti BiH da aplicira kod međunarodnih financijskih institucija za kredite za izgradnju ovih dionica autoputa - zaključio je Džaferović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok