Središnje izborno povjerenstvo BiH organiziralo je danas u Sarajevu žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani 2. listopada.

Prva koja je izvučena je Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka, javlja Fena.

Prije početka žrijebanja, predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić je kazao da u žrijebanju sudjeluje ukupno 451 politički subjekt, od čega 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana.

Napomenuo je da jedna politička stranka i tri koalicije, koje su se prijavile za sudjelovanje na izborima i ovjerene su, nisu u zakonskom roku "dostavile kandidate" za svoje političke subjekte i neće sudjelovati u žrijebu.

- Nakon što se izvrši konačan žrijeb, prema izbornim jedninicama - gradovima i općinama, SIP BiH će dostaviti utvđeni redoslijed, s obzirom na to da su se određeni politički subjekti prijavili za određene izborne jedinice. To će biti osnova na osnovu koje će općinska, odnosno gradska izborna povjerenstva vršiti žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda odnosno biračkih mjesta u općinskim izbornik povjerenstvima - pojasnio je Šantić.  

Na današnjem žrijebanju BPS - Sefer Halilović je izvučena za devetu poziciju, dok je na 13. poziciji SNSD. 

Koalicija SDA-SBB BiH pozicionirana je na 16. mjesto, a HDU BiH na 17. 

Na 34. poziciji je koalicija PDP-NS, dok je NDP-Dragan Čavić na 36 mjestu.

67. po redu izvučena politička stranka je HDZ BiH i HDZ 1990 - Koalicija hrvatskih stranaka.

Predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić je danas istaknuo da sve općine nisu osigurale novac za lokalne izbore, dodajući da ime više od desetak općina kojima ovih dana ponovo šalju dopise i organiziraju sastanke.

Po njegovim riječima, u pojedinim općinama nisu uopće usvojeni proračuni, u nekim općinama nisu sredstva dovoljna za provođenje izbora, u nekim općinama nisu sredstva dovoljna za rad, odnosno naknadu općinskih izbornih povjerenstava.

- To su sve otvorena pitanja. Iskoristit ćemo priliku na neposrednom sastanku da ih upoznamo s njihovim obvezama, a onda ćemo, u skladu sa zakonom, ići prema višim razinama vlasti, jer su oni u skladu sa zakonom obvezni kompenzirati nedostajuća sredstva ukoliko jedince lokalne samouprave to nisu u stanju učiniti - kazao je Šantić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok