Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas, u Banskim dvorima, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog.

Biskup Komarica posebno je govorio o problemima Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno Banjolučkoj biskupiji, gdje vlasti Republike Srpske onemogućavaju obnovu kuća Hrvata koji se žele vratiti, čime se sprječava njihov povratak.

Današnja situacija hrvatske populacije u entitetu Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, rekao je, postaje sve dramatičnija. Preostali domicilni Hrvati, kojih je oko 5 % od njihove predratne populacije, uglavnom su ljudi starije dobi za koje se sve poratne godine brine gotovo isključivo Caritas Banjolučke biskupije.

Dodao je da nema skoro nikakve političke i pravne pomoći. Upoznao je hrvatskog  premijera s nekim osobito važnim pitanjima, u kojima bi institucije Republike Hrvatske mogle učinkovito pomoći poboljšanju teške životne situacije i osiguranju sigurnije i dostojnije budućnosti bh. Hrvatima.

Orešković je istaknuo da je sustavna skrb o Hrvatima u Bosni i Hercegovini Ustavna, ali i moralna, obveza svake hrvatske Vlade i da će ta pomoć i dalje biti prioritet. Rekao je i da će Vlada Republike Hrvatske dati punu potporu ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što je posebno važno pitanje radi stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine.

Jedan od načina te potpore bit će i zajednička suradnja na projektima od zajedničkog interesa, za koje je moguće povući sredstva iz europskih fondova, a koji imaju za cilj bolji život Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Premijer Orešković zahvalio je biskupu Komarici na skrbi o Hrvatima u Banjolučkoj biskupiji te naglasio kako će Vlada nastaviti sustavno pomagati da se Hrvati vrate na svoja ognjišta, priopćeno je iz Vlade RH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok