Već se danima na graničnim prijelazima prema jugu bilježe višesatna čekanja.

Zbog svoje blizine, jadranska obala jedna je od najpopularnijih destinacija za ljetovanje građana BiH koji si, zbog krize i besparice, nisu u mogućnosti priuštiti odmor od nekoliko dana te se odlučuju za jednodnevne izlete, piše Večernji list BiH.

Noćna putovanja

Otići do mora na jedan dan iz Hercegovine, s obzirom na blizinu, i nije neki napor, ali iz sjeverne Bosne itekako jest. Ipak, u želji da osjete čari ljetovanja, čak i iz udaljenih gradova, poput Tuzle, kreću na jednodnevne izlete koje prijevoznici nude po jako povoljnim cijenama.

Istražili smo koliko koštaju jednodnevni izleti autobusima na more iz Hercegovine, ali i iz Sarajeva i Tuzle. Tako oni koji se odluče za ovakav način odmora iz Hercegovine povratnu kartu za Makarsku mogu kupiti za 10 konvertibilnih maraka. Autobusi iz Hercegovine prema moru kreću oko 8 sati ujutro, a povratak je u 19 sati. S obzirom na ne tako veliku udaljenost, ovo i nije tako naporna i skupa opcija, posebice mladima koji, ako ponesu neki sendvič ili sok, dan na moru mogu provesti i za manje od dvadeset maraka. Jednodnevni izleti iz središnje Bosne na Makarsku rivijeru koštaju petnaestak maraka, a polasci su u šest sati ujutro. Zbog nešto veće udaljenosti, put do Makarske rivijere trajat će nešto dulje, ali ipak je podnošljiviji od putovanja iz Sarajeva. Za razliku od Hercegovaca, Sarajlije će put platiti dvostruko više. Naime, cijena povratne karte iz Sarajeva do Zaostroga ili Graca stoji 25 KM. U odnosu na Hercegovce, Sarajlije na more neće krenuti naspavani. Autobusi iz glavnog grada prema moru polaze u 2.30 sati. Ipak, ima i onih još odvažnijih kojima su, kako bi jedan dan proveli na moru, za taj pothvat ustvari potrebna tri dana. Tako Tuzlaci da bi subotu proveli u Zaostrogu ili Gracu na put kreću u petak, pola sata prije ponoći, putuju cijelu noć, nekoliko sati provedu na granici, da bi, nakon nekoliko sati kupanja i sunčanja, u 18 sati krenuli na višesatno putovanje kući gdje će ponovno sate provesti na granici i u vožnji te stići u nedjelju poslije ponoći.

Izleti automobilom

Ovaj “jednodnevni izlet”, koji se proteže na tri dana, Tuzlaci će platiti 30 KM, a i s hranom će proći znatno skuplje od Hercegovaca s obzirom na to da će u putu provesti više od 24 sata. Koliko je ovakav oblik odlaska na more odmor, prosudite sami, ali za većinu bh. građana jednodnevni izlet autobusom je maksimum koji sebi mogu priuštiti. Oni malo dubljeg džepa, ali ipak nedovoljnog za višednevni odmor na moru, zamijenit će ga jednodnevnim izletom automobilom.

Za jednodnevni izlet iz Mostara do Makarske rivijere potrebno je izdvojiti između 20 i 30 KM, ovisno o destinaciji, vrsti goriva i automobila. Tako da, ako vas ne živciraju previše duga čekanja na granici i svakodnevna vožnja, iz Hercegovine je čak i autom isplativije ići na dan nego plaćati smještaj koji za dvije osobe u apartmanu stoji 50 eura po danu, što je za većinu bh. građana iznos koji ne mogu izdvojiti iz svojih skromnih kućnih proračuna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok