Prema tvrdnjama federalnog premijera Nermina Nikšića, koji se jučer susreo s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika FBiH i izaslanstvom županijskih udruga umirovljenika FBiH, Vlada je do sada osigurala 66 milijuna KM.

Isplata uvećanih mirovina od pet posto umirovljenicima na prostoru Federacije BiH kreće u petak. Uvećanu mirovinu, kako je priopćeno iz Vlade Federacije BiH, primit će 359.969 umirovljenika. Za održavanje njihovih isplata kroz cijelu 2014. godinu Vlada FBiH, treba osigurati 85 milijuna konvertibilnih maraka.

Gdje naći 19 milijuna KM?

Prema tvrdnjama federalnog premijera Nermina Nikšića, koji se jučer susreo s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika FBiH i izaslanstvom županijskih udruga umirovljenika FBiH, Vlada je do sada osigurala 66 milijuna KM. Manjak od 19 milijuna maraka, prema projekcijama koje ima Vlada, osigurat će se dijelom aktivnostima unutar same Vlade FBiH i aktivnostima unutar uprave Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja. Koje su to aktivnosti preko kojih će se tijekom cijele 2014. godine osigurati kontinuitet u isplati povećanih mirovina, prvi čovjek federalne Vlade nije objasnio. S obzirom da je ovo izborna godina, umirovljeničke udruge vjeruju obećanju federalnog premijera da će do kraja godine osigurati novac za uvećane mirovine. Nedavno je iz Federalnog zavoda MIO priopćeno kako je za isplatu većih siječanjskih mirovina s uračunatim troškovima potrebno osigurati oko 150 milijuna maraka kako posao isplate ne bi zapao u probleme ili kašnjenja što je često bio slučaj u prošloj 2013. godini.

Hvaljenja premijera

Uz napomenu kako je ovo drugi put da se mirovine u njihovu mandatu povećavaju, federalni premijer Nermin Nikšić jučer je kazao kako će minimalna mirovina u FBiH iznositi 326,17 KM. Prosječna mirovina nakon povećanja od pet posto iznosit će oko 360 KM. Premijer se nije zaboravio pohvaliti uspjesima svoje vlade ističući kako je prije njihova dolaska prosječna mirovina iznosila 327 KM i prije tri godine je bilo 20.000 umirovljenika manje nego danas. Dodao je da će zajamčena mirovina za sve one koji su ostvarili 40 godina radnog staža nakon ovog povećanja iznositi 434,90 KM, a prije tri godine iznosila je 395,14 konvertibilnih maraka.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok