Loša ili nepotpuna zakonska regulativa u Bosni i Hercegovini najveća je prepreka investitorima.

Dodatni je problem glomazna, ali ipak troma administracija, počevši od lokalnih zajednica do najviših razina vlasti u zemlji. BiH je zbog toga u grupi među najsiromašnijim zemljama u Europi, iako su njeni gospodarski potencijali ogromni.

Ekonomski stručnjak iz Zeničke razvojne agencije Naidin Ahmetspahić kaže da nove investitore u zemlju privlači isključivo povoljno poslovno okruženje. Ukoliko nema toga, nema ni novih investicija. BiH će se, zbog toga, prije ili kasnije morati izboriti sa svojim problemima neučinkovite administracije, želi li građanima poboljšati standard, piše Patria.

- Nitko nema pravo biti kočnica da se otvori novo radno mjesto, makar se radilo o samo jedom novom radnom mjesta u zemlji – kaže Ahmetspahić.

- Ako lokalne zajednice u BiH budu atraktivne investitorima, imat ćemo nove projekte i nova radna mjesta, a time i pozitivnu energiju koja će privlačiti još investicija, turista i činiti gradove ljepšim – kaže Ahmetspahić. 

Recept bolje učinkovitosti lokalne administracije u BiH već su primijenile neke lokalne samouprave. Poput Tešnja, Kaknja, ili Visokog.

Nove investicije privukli su isključivo boljim uvjetima za investitore od drugih sredina u zemlji. To se sada osjeti na njihovim lokalnim proračunima. Ali i zadovoljstvu građana.

U BiH su gospodarstvenici često s jedne, a administracija s druge strane. Ahmetspahić kaže da se to mora promijeniti. Gospodarstvenici i administracija, upozorava, moraju igrati u istom timu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH