Izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini preciziraju se trošarine na naftu i naftne prerađevine, i to 10 feninga po litri goriva za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju magistralnih i regionalnih cesta.

Odluka u kolovozu

Takva odluka će se vjerojatno donijeti na sjednici Povjerenstva za financije i proračun koja će se održati uoči zasjedanja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koje je zakazano za 1. kolovoza, kada je na dnevnom redu očitovanje o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama. Povećanje trošarine na naftu i naftne prerađevine neizbježno će izazvati lančanu reakciju poskupljenja, prvenstveno osnovnih namirnica, što u ovakvoj ekonomsko-socijalnoj situaciji trenutačno nije dobro, tvrdi Salko Sokolović, prvi zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Piše Večernji list.

- Jedan od razloga zbog kojih sam i na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bio protiv hitne procedure izjašnjenja je moje mišljenje kako će povećanje trošarine izazvati lančanu reakciju poskupljenja, u prvom redu životnih namirnica. Predsjedatelj Vijeća ministara pokušao je uvjeriti zastupnike, na jedan, po mom mišljenju, nesmotren način analizirajući kako pad cijena nafte nije proizveo smanjenje cijena životnih namirnica. Mislim da to nije dobra usporedba, da nemamo analizu koja bi nam to dokazala. Ja mislim da je, ipak, došlo do pada određenih cijena životnih namirnica. Evo, siguran sam kako bi povećanje trošarine izazvalo lančanu reakciju. Glasovat ću protiv ovog zakonskog rješenja, naveo je Sokolović.

Trošarine i na biogorivo

On je istaknuo kako u obrazloženju “nema iznosa koji se odnosi na visinu osiguranog kredita te kako je, inače, puno nepoznanica”.

Prvi zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naglašava kako je izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama planirano i uvođenje trošarina na biogorivo.
- Kao razlog navodi se sprečavanje zloupotreba korištenja biogoriva. To trebaju raditi inspekcijska tijela, a ne da se ta pitanja rješavaju trošarinama. Inače, biogorivo je predviđeno da se pomoću njega dobije i resurs za proizvodnju jeftinije energije. Prema energetskoj strategiji koju je BiH potpisala, trebali smo već ući u tu priču i, ako smo imali trošarinu, trebali bismo je eliminirati. A, ovdje imamo suprotnu situaciju da se na biogorivo dodaje trošarina i poskupljuje te praktično sprečava proizvodnja jeftine energije, upozorava Sokolović.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH