Nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo BiH ostavilo je posljedice, oštećena je cestovna infrastruktura, došlo je do odrona, štete su nastale i u poljoprivredi, a voda u pojedinim vodovodima nije bila za piće.

Električari u Hercegovini radili su na više mjesta kako bi sanirali štete nastale udarima munje. U Bosni je pak bilo više poplavljenih područja, piše Večernji list BiH.

Nevrijeme donijelo štete

Novi problemi nastali su u Željeznom Polju, u Žepču. Klizišta koja su se aktivirala još 2014. kad je Bosna bila pod vodom, a kiša je padala danima, i danas su problem, a za njihovu sanaciju nužno je osigurati oko 3 milijuna i 900 tisuća KM.

- Mještani su samoorganizirano izišli na teren i vlastitim snagama očistili veći broj nanosa koji su stvarali probleme u cestovnoj vezi - kaže Amer Ahmić, predsjednik mjesne zajednice Željezno Polje.

Nevrijeme je najviše štete nanijelo selima Jastrebac i Šahmani do kojih je bilo nemoguće doći jer su bujične vode odnijele dijelove ceste, a u mjestu Donja Golubinja stvorili su se nanosi kod dvije kuće gdje su morali intervenirati vatrogasci. - Radni strojevi su na terenu i intenzivno se radi na sanaciji cesta - rekao je predsjedatelj OV-a Žepče Muhamed Jusufović.

Područje Željeznog Polja obišao je općinski načelnik Mato Zovko s direktorom Civilne zaštite ZDŽ-a Džavidom Aličićem, zapovjednikom Vatrogasne jedinice i Civilne zaštite Zoranom Martinovićem. Vlada ZDŽ-a na izvanrednoj je sjednici donijela zaključak da se na teren pošalje sva raspoloživa mehanizacija i stave na raspolaganje svi resursi te ostala materijalno-tehnička sredstva te da se u funkciju zaštite uključe svi povjerenici i članovi općinskih stožera koji su u okviru svoje nadležnosti dužni organizirati sve mjere zaštite stanovništva.

Pljuskovi još danas i sutra

Vrijeme će se stabilizirati tek od petka. Prohladno će, osobito ujutro i navečer, biti danas i sutra, a za vikend se vraćaju vrućine. Meteorolozi najavljuju čak tri toplinska udara u kolovozu.

Ipak, potrebno je izdržati još danas i sutra kada će prevladavati umjereno do pretežito oblačno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom, ponajprije u Posavini i Krajini. Najljepše će biti na jugu Hercegovine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok