Priča o osmogodišnjem Jovanu Gajiću s Manjače kod Banjaluke, koji prodaje maline pored puta da bi zaradio za školske knjige, odjeknula je regijom.

Uz pomoć dobrih ljudi, to je i uspio. Ekipa N1 provela je dio dana sa Jovanovom obitelji i evo šta je zabilježila.

Mali Jovan, iako ima samo 8 godina, jako dobro zna koliko je teško zaraditi novac. U poslu za njega cjenkanja nema te tako kaže: "Nema popusta. Nikome ne popuštam".

“Prodaja danas ide odlično. Moj jedan dan izgleda odlično. Jedan dan sam počeo da prodajem i krenulo mi je za rukom i od tad sam počeo. Od četvrte godine prodajem maline”, priča Jovan Gajić.

Dok većina njegovih vršnjaka ljetni raspust provodi u igri, za Jovana nema odmora. U ozbiljnom biznisu kojim se bavi, njegova desna ruka je pet godina starija sestra.

“Pomažem prvo majci da skloni po kući i da uradi sve kućne poslove. Onda idemo da beremo maline. Njih nije teško brati", govori Jovana Gajić te dodaje kako voli što doprinosi majci i ocu i pomaže im.

Čak i po najjačem suncu, Jovan strpljivo sjedi pored puta i čeka kupce. Danas se isplatilo.

Usmjeriti djecu na pravi put, jedina je želja njihovih roditelja. Otac Miloš obitelj izdržava radeći za nadnicu. Jedina sigurna primanja koja imaju je 140 maraka dječijeg dodatka.

"Moraju da rade. Moraju da budu dobri - dobri su učenici, vrijedni su radnici. Nadam se da će biti dobri ljudi, pošteni kad odrastu”, komentirao je otac Miloš Gajić.

Iako je zahvaljujući dobrim ljudima knjige za novu školsku godinu osigurao, Jovan zajedno sa braćom i sestrom nastavlja s berbom i prodajom malina. Odavno ima i redovne mušterije. Ekipi N1 je otkrio i zbog čega:

“Ne kažem im ništa ružno. Ne tjeram ih. Fino im kažem hvala, doviđenja, srećan put i opet nam dođite”.

Pogledajte TV prilog N1 televizije

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok