Masovne malverzacije s uvozom biogoriva u BiH neće biti zaustavljene iako je državna vlast prepoznala ovaj problem.

Sporenja oko zakona

Zbog političkih sporenja oko usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama i neusvajanja ovog zakona, država će ostati bez značajnih financijskih sredstava koja bi mogla puniti proračune, ali i zaustaviti makinacije s uvozom biogoriva. Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je jučer kako je prijedlogom zakona obuhvaćeno i biogorivo s obzirom na to da je uočen veliki trend povećanja uvoza ovog goriva, što upućuje na malverzacije. - Promet biogoriva u godini dana povećan je za 12, 13, 15 puta, upozorio je ministar Bevanda. 
On kaže kako su prilikom predlaganja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH, kojim se predviđa povećanje trošarina na gorivo, uključujući i biogoriva, poštovane sve procedure. Podsjetio je kako je dogovor entitetskih premijera, uz povećanje ovih trošarina koje će biti utrošene za izgradnju cesta, predviđao i dio koji se tiče povećanja trošarina od kojih bi novac bio utrošen za reformu zdravstvenog sustava.

- Prijedlog Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje sadržavao je oba ova segmenta, ali u Vijeću ministara nije bilo volje, suglasnosti za to, rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu, prenijele su agencije. Prema njegovim riječima, ovaj prijedlog je korigiran i utvrđen je prijedlog zakona o trošarinama koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Ministar financija i riznice izrazio je nadu da će Parlament BiH usvojiti predloženi zakon jer je to uvjet i za nastavak izgradnje koridora Vc i deblokiranje sredstava Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), a sukladno tomu i drugih investitora. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije 19. srpnja podržao zahtjev Vijeća ministara BiH da se o zakonima o povećanju trošarina na gorivo odlučuje po žurnom postupku i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Gubici u državnoj blagajni

Skraćenom procedurom predviđeno je njihovo razmatranje u nadležnim povjerenstvima, uz mogućnost predlaganja amandmana, ali u skraćenim rokovima. Oko ovog zakona vode se političke bitke, a u sjeni svega ostaju izravni gubici za državnu blagajnu, ali i toleriranje makinacija, pa i kriminala pri uvozu određenih proizvoda, kao što je biogorivo. Svaki izgubljeni dan u političkim rasprava i proceduralnim stvarima ide u korist onima koji ostvaruju višemilijunsku dobit na ovim “poslovima”.

Bevanda kaže kako su prilikom predlaganja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH, kojim se predviđa povećanje trošarina na gorivo, uključujući i biogoriva, poštovane sve procedure.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH