Češki lingvističar, matematičar i umjetnik Jakub Marian napravio je mapu u kojoj je ocijenjeno blagostanje i zemljama Europe.

U obzir je uzeo 44 različita indikatora kako bi prikazao koja je zemlja najbolja za život.

Najbolja zemlja je prema ovom istraživanju Norveška koja ima 100 bodova dok je najgora Makedonija koja ima samo 42,9 poena što je najniže u Europi. BiH se nalazi na četvrtom mjestu s kraja sa 48,5 poena. Prenosi Večernji.ba.

Marian je u obzir uzeo podatke o BDP-u, stopi nezaposlenosti, inflaciji, prevalenciji bolesti, očekivanom životnom vijeku, kvaliteti i dostupnosti obrazovanja, kvaliteti infrastrukture, stanju okoliša, kontroli korupcije, slobodi medija i još mnogo toga.

Mapu je napravio na osnovu izvještaja Boston Consulting Group za 2016. godinu. Poredeći europske zemlje sa zemljama svijeta, SAD ima 83,7 bodova, Japana 91,3, Brazil 49,3, Kina 46,5 i Indija 32,6 bodova. Podaci za Kosovo i Krim nisu uneseni.

Najbolje stanje vlada u zemljama srednje Europe i Skandinavije. Crna Gora (43,3), Makedonija (42,9) i BiH su loša točka Balkana. Hrvatska je daleko ispred BiH sa 61,3 bodova, a Srbija sa 53,7 bodova. Slovenija ima daleko najbolji položaj u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije - 79,3.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH