Pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve, kao i da one imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim djelima. Njihova prisutnost u ISIL-u je značajna i predstavlja potencijalno veliki rizik za sigurnost na ovim prostorima - kaže Đan.

Na ovim prostorima tzv. Islamska država najčešće regrutira maloletnice da bi se udale za džihadistu ili žene koje su već udate, pa odlaze na ratište sa suprugom, a potom regrutiraju nove članove i svoju djecu odgajaju u duhu džihada.

Ovo za „Blic“ objašnjava Aurelija Đan, urednica istraživanja Beogradskog centra za sigurnosnu politiku o regrutaciji žena za ISIL na zapadnom Balkanu. Kada je u studenom prošle godine državljanka Srbije Elma Đušinac (22) uhićena u Bosni i Hercegovini zbog sumnje u povezanost sa ISIL-om, obitelj je bila šokirana.

Otac Bećir u šoku je za Blic ispričao da je njegovu kćerku „radikalizirao“ njezin suprug Enes Mešić, čovjek koji je zbog povezanosti s radikalnim islamističkim grupama već bio uhićen, a ona ga je upoznala preko Facebooka.

Srpske i BiH obaveštajne službe sumnjale su da Elma na Kosovu, u Sandžaku i u BiH regrutira druge mlade žene za borbu na strani islamskog kalifata, kao i da je obučena za terorističke napade.

No, zbog nedostatka konkretnih dokaza, djevojka je samo proterana s teritorije BiH i vraćena obitelji, koja ju je provela nazad u Kosovsku Mitrovicu.

- Imam još dva sina i kćerku, nikome od njih nije jasno što se događa s Elmom. Morat ću je iznova učiti svemu što je ispravno, kako sam to radio odmalena, odgajajući je da bude primjer drugima - objašnjavao je tada Bećir.

Elma se do detalja uklapa u profil žena koje se pridružuju ISIL-u. Njihova uloga često se ne vidi jer se smatra da su žene miroljubive i nisu sklone nasilju, ističe istraživačica BCBP.

-  Islamska država je poznata po tome da zlouporabljava položaj žene, kao i da na najbrutalniji način ugrožava njihova prava. Međutim, pogrešno je tvrditi da su žene generalno žrtve, kao i da one imaju isključivo pasivnu ulogu u terorističkim djelima. Njihova prisutnost u ISIL-u je značajna i predstavlja potencijalno veliki rizik za sigurnost na ovim prostorima - kaže Đan.

Žene privlači radikalizam na isti način kao i muškarce, s tim da postoji nekoliko razlika koje su u vezi s tradicionalnom ulogom žene - kao majke koja će spremiti sinove i kćeri za borbu na strani islamista, ali i kao supruge koja će svog supruga do kraja fanatično podržavati u istoj borbi.

- Zbog toga žene predstavljaju neraskidivi lanac u začaranom krugu radikalizacije ljudi - zaključuje Đan.

Što žene privlači džihadistima:

- Visoka nezaposlenost i siromaštvo
- Diskriminacija i marginalizacija
- Propaganda na internetu
- Bračne ponude ili nagovor supruga

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok