Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozorio je da teroristi na Balkanu imaju preko 100 centara i da u svakoj zemlji postoji svakodnevna opasnost od terorističkih napada, prenosi Index.hr.

"Samo u Bosni i Hercegovini ima 64 kampa za obuku teroristista i čak 100.000 potencijalnih džihadista. Takvih kampova i terorističkih centara ima u svakoj zemlji Balkana. Osim Bosne, najviše ih ima na Kosovu i u Makedoniji"", tvrdi Galijašević, a prenosi Telegraf.

"Srbija nije pošteđena, pošto postoji izuzetno jako uporište terorista i džihadista u Sjenici, Novom Pazaru, Preševu, Bujanovcu i Medveđi. U ovim kampovima se teroristi svakodnevno treniraju za napade i ubojstva. Samo je pitanje vremena kada će stići naredba da se na Balkanu učini neki teroristički akt poput onih u Parizu, Bruxellesu i Nici", kaže.

Galijašević je posebno upozorio na povratnike sa ratišta u Siriji.

"Istina je da se vratilo 600 boraca Islamske države, iako sigurnosne službe balkanskih zemalja taj broj skrivaju i smanjuju", kaže.

Džihadisti u Beogradu

Osim već poznatih centara u Raškoj oblasti i Preševskoj dolini, u Srbiji je sve više džihadista u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, tvrdi međunarodni stručnjak za sigurnost Darko Trifunović.

"Možda niste znali, ali Beograd, Novi Sad i Subotica polako postaju centri džihadista. Ako to što pre ne spriječimo, imat ćemo golem sigurnosni problem u Srbiji!", dodaje Trifunović.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH