Isplata mirovina za srpanj počet će u petak, 5. kolovoza 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO), kazao je jučer voditelj Ureda za odnose s javnošću tog Zavoda Amel Lizde.

Isplata bi trebala biti okončana do 10. kolovoza, pod uvjetom da Zavod dobije pisano odobrenje od Federalnog ministarstva financija. “Naime, odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO, raspisan je natječaj za kreditno zaduživanje kod banaka te je 25. srpnja došlo do otvaranja ponuda gdje je konzorcij banaka ponudio kredit od 63 milijuna maraka. Sukladno Zakonu o javnim nabavama, predviđen je rok za žalbe od deset dana.

U međuvremenu smo od Federalnog ministarstva financija zatražili pisano odobrenje za kredit sukladno Zakonu o dugu, zaduživanju i jamstvima Federacije BiH. Ako dobijemo pisano odobrenje od Federalnog ministarstva financija, kao što i očekujemo, prije isteka žalbenog roka, za isplatu mirovina bit će dovoljna 3-4 radna dana”, naglasio je voditelj Ureda za odnose s javnošću tog Zavoda Amel Lizde. Mirovine ostvarene temeljem Zakona o MIO bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni.

Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90, dok najviša iznosi 2174,48 maraka. Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u vojsci Federacije BiH, bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1. Ukupna potrebna sredstva za isplatu mirovina za srpanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 milijuna konvertibilnih maraka.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH