Zastupnički dom Parlamenta BiH zasjedat će danas, ali je upitno hoće li biti razmatran prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, koje donose povećanje trošarina na pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga po litri, piše Večernji list BiH.

Prijedlog pred zastupnicima

Vijeće ministara uputilo je ovakav prijedlog obrazlažući to potrebom da se osiguraju namjenska sredstva za ubrzanje izgradnje cestovne infrastrukture u BiH. Mjerodavna parlamentarna povjerenstva nisu se pozitivno očitovala o ovom prijedloga pa unatoč činjenici da se on nalazi na dnevnom redu, upitno je hoće li se danas o njemu uopće raspravljati. Ista stvar je i s izmjenama i dopunama Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je također predložilo Vijeće ministara BiH. Iako su njihovi ministri podržali ove zakonske izmjene, zastupnici Saveza za promjene vrlo su rezervirani prema njihovom usvajanju. Od ostalih točaka dnevnog reda koje bi danas trebali razmatrati zastupnici državnog Parlamenta, nalazi se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH te prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći. Među više od 20 točaka dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma su i izmjene i dopune Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima i Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut. Oba zakona su u prvom čitanju, što znači da zastupnici imaju mogućnost ulagati amandmane i korigirati predložene zakone.

Funkcioniranje Parlamenta

Hoće li biti nekih izmjena u predloženom dnevnom redu, bit će poznato nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma koja je planirana prije zasjedanja. Očito je, međutim, da i Parlamentarna skupština BiH sve teže funkcionira, posebno nakon odluke Saveza za promjene da svoje odluke na državnoj razini podredi interesima koje ta politička grupacija ima u Republici Srpskoj, odnosno u borbi za vlast sa SNSD-om.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH